Από Mr. Yellow
Ξεκινώντας τον Νοέμβριο από το Λονδίνο, το FUTURE SHORTS FESTIVAL αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο pop-up φεστιβάλ, παρουσιάζοντας τις πιο συναρπαστικές ταινίες μικρού μήκους απ όλον τον κόσμο.
Τώρα το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 50 χώρες και 125 πόλεις και παρακολουθείται από ένα παγκόσμιο κοινό μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων on and offline. Από το 2003 το FUTURE SHORTS προβάλλει σε ένα και μονό πρόγραμμα τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο, παράλληλα με ζωντανή μουσική, καλλιτεχνικά προγράμματα και djs. Aπό το Λονδίνο έως και τη Μόσχα, τη Μελβούρνη και την Τζακάρτα, οι προβολές πραγματοποιούνται σε ένα τεράστιο δίκτυο χώρων από κινηματογράφους, θέατρα και γκαλερί, μέχρι clubs και αποθήκες, προσφέροντας μια εναλλακτική προσέγγιση στο παραδοσιακό φεστιβαλικό μοντέλο.
Το Φεστιβάλ FUTURE SHORTS αποτελεί την αφορμή διαλόγου μεταξύ των σκηνοθετών και των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, και κινείται μακριά από το συνηθισμένο μοντέλο προβολών κινηματογραφικού φεστιβάλ. Ξεκινώντας και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2012, το πρώτο από τα τέσσερα ετησίως φεστιβάλ το FUTURE SHORTS φιλοδοξεί να γίνει ένας τρόπος να παρακολουθεί το κοινό ότι καλύτερο υπάρχει και ταυτόχρονα να βρουν οι Έλληνες δημιουργοί έναν τρόπο να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο κοινό.
Το Future Shorts Festival έρχεται μόνο για 2 προβολές στον κινηματογράφο Δαναό το Σάββατο 21η Ιανουαρίου στις 24:00 (βράδυ) και Κυριακή 29η Ιανουαρίου στις 12:00 (μεσημέρι). Το τρέχον πρόγραμμα future shorts περιλαμβάνει ταινίες βραβευμένες με όσκαρ μικρού μήκους, bafta, berlinale, sundance, tampere, annecy film festivals. Τα Future Shorts παρουσιάζουν το πρώτο παγκόσμιο pop-up φεστιβάλ κινηματογράφου από τους δημιουργούς του Secret Cinema. Δημιουργοί ταινιών, κοινό και συνεργάτες φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ επόμενης γενιάς.
Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
ώρα:00:00 (βράδυ)
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
ώρα: 12:00 (μεσημέρι)
Εισιτήρια 8,5€
Προπώληση εισιτηρίων: http://www.danaoscinema.gr
Προπώληση εισιτηρίων: http://www.danaoscinema.gr
Οι ταινίες που θα προβληθούν:
The Eagleman Stag – Σκην.: Michael Please / UK / 2010
The Eagleman Stag είναι μια μοναδική stop-motion ταινία κινούμενων σχεδίων, που παρουσιάζει ένα άντρα με εμμονή με το χρόνο που κυλάει και την ανορθόδοξη σχέση του με ένα σκαθάρι. Σε σκηνοθεσία Michael Please, η παραγωγή είναι μια πολύ φιλόδοξη ταινία για το τελευταίο έτος της φοίτησης στο RCA – βασισμένη στην ιστορία που είχε γράψει παλαιοτέρα με τίτλο "Η ζωή και ο χρόνος του Πήτερ Ηγκλμαν". Η ορχηστρική μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας και η σύνθεσή της έγινε παράλληλα την δημιουργία των κινούμενων σχεδίων. Βραβείο Καλύτερης Μικρής Ταινίας Κινούμενων σχεδίων και Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής SXSW.
God of Love – Σκην.: Luke Matheny / US / 2010
Ο Matheny, ο οποίος έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σ αυτή την εφευρετική κωμωδία 19 λεπτών για τα βελάκια που προκαλούν αγάπη, κέρδισε το όσκαρ για την καλύτερη Ταινία Fiction Μικρού Μήκους το 2011. Έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα από το τμήμα κινηματογράφου του New York University, δημιούργησε την ταινία God of Love ως φοιτητική ταινία όταν ολοκλήρωσε το master του σε film στο πρόγραμμα ΜFΑ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στα Όσκαρ αποθεώθηκε καθώς έδωσε μια από τις καλύτερες ομιλίες της βραδιάς και ευχαρίστησε την μητέρα του για τη συμβολή της στην ταινία. Βραβείο Οσκαρ 2011 για την Καλύτερη Ταινία Fiction Μικρού Μήκους.
Deeper than Yesterday – Σκην.: Ariel Kleinman / Australia / 2010
Κινηματογραφήθηκε σε ένα παλιό ανενεργό στρατιωτικό υποβρύχιο με κινηματογραφικές μηχανές 35 χιλιοστών. Η ταινία Deeper Than Yesterday αφηγείται την ιστορία ενός ρωσικού πληρώματος που υπέφερε από έναν μάλλον επιθετικό τύπο πυρετού καμπίνας. Σκηνοθετήθηκε από τον Ariel Kalian, απόφοιτο του VCA του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ο όποιος πρόσφατα δήλωσε "Όσο περισσότερο δυσκολεύομαι στα γυρίσματα μιας ταινίας τόσο πιο καλή θα είναι". Οι κριτές παραλλήλισαν την ταινία με το πασίγνωστο έργο του Μαξιμ Γκόρκι , πολύ ρωσικό με μεγάλες περιόδους απομόνωσης και τρέλας. Διεθνές Βραβείο Ταινιών Μικρού Μήκους στο Sundance.
Incident By A Bank – Σκην.: Ruben Ostlund / Sweden / 2009
Ένας λεπτομερής και χιουμοριστικός απολογισμός μιας αποτυχημένης ληστείας τράπεζας. Σε μια λήψη, περίπου 100 άτομα αναδημιούργησαν σχολαστικά ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 2006. Σε σκηνοθεσία Ruben Östlund, ο οποίος παρακολούθησε τα πραγματικά γεγονότα μαζί με τον παραγωγό του Erik Hemmendorff, ενώ βρίσκονταν στο δρόμο για το σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Η ταινία διερευνά την πραγματικότητα σχετικά με το πώς, στ αλήθεια, συμβαίνουν οι ληστείες, και πώς ίσως πρέπει να μοιάζουν. "Η δημιουργία του Incident By A Bank είναι ένας τρόπος για να διορθώσουμε την ψευδή εικόνα των ληστειών που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά σε ταινίες δράσης του Χόλυγουντ», λέει ο Östlund.
Βραβείο Χρυσής Άρκτου στην Berlinale.
The External World - Dir: David O’Reilly / Germany, Iceland / 2010
Ένα αγόρι μαθαίνει να παίζει πιάνο σε μια μάλλον σκοτεινή αλλά κατά διαστήματα χιουμοριστική διαμεσολάβηση πάνω στις αγωνίες και φόβους της σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας. Φτιάχτηκε ως lo-fi ταινία κινούμενων σχεδίων, το The External World αποτελεί μια 17λεπτη σουρεαλιστική συλλογή βινιετών που δανείζεται θέματα από την ποπ κουλτούρα, το σινεμά και τα τηλεπαιχνίδια – κλασσικά και σύγχρονα.
Luminaris – Dir: Juan Pablo Zaramella / Argentina / 2011
Εμπνευσμένο από το Αργεντινικο μουσικό κομμάτι τάνγκο με τίτλο «Lluvia de Estrellas" (Star Rain), η ταινία Luminaris αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ζει σε έναν κόσμο που ελέγχεται από την ώρα και το φως. Οι κάτοικοι του φανταστικού αυτού κόσμου κάθε μέρα ξυπνούν και μοιάζει λες και τους τραβάει προς την εργασία τους απόκοσμη δύναμη, από το φως του ήλιου. Χρησιμοποιώντας τεχνικές pixilation και stop-motion, το σουρεαλιστικό φιλμ συνδυάζει art deco με μαύρο κινηματογράφο. Ο Zaramella εξηγεί: «Αρχικά, πλησίασα το έργο ως μια ιστορία κινουμένων σχεδίων μαριονέτας, αλλά κάνοντας κάποιες δοκιμές στους κήπους του Fontevraud για πλάκα, ο σπόρος του παρόντος φιλμ γεννήθηκε: η ιδέα του ηλιακού φωτός ως μαγνητική δύναμη." Βραβείο Κοινού και Βραβείο Fipresci στο Annecy 2011 International Animation Festival
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου