Σάββατο 5 Μαΐου 2012

8 ΔΙΑΣHΜΑ COCKTAIL...

 Mr. Yellow

 

Τα κοκτέιλ κουβαλάνε μέσα τους ολόκληρη κουλτούρα και τελετουργία.

Κάθε ταξίδι σε μια γωνιά του κόσμου κουβαλάει μαζί του και τις γεύσεις του. Όχι μόνο στο φαγητό, αλλά και στο ποτό… Από τη Νέα Ορλεάνη ως τo Μεξικό, αφήστε τα ευφάνταστα κοκτέιλ να σφραγίσουν τις αναμνήσεις σας…

 



Daiquiri: Κούβα
Το daiquiri έχει τις αυθεντικές του ρίζες στην αφθονία με την οποία συναντάται στην Κούβα το ρούμι και το ζαχαροκάλαμο, το lime και η ζάχαρη. Έγινε γνωστό στους Αμερικανούς όταν ένας μηχανικός, που δούλευε στο νησί, είχε ξεμείνει από gin και σέρβιρε ένα απλό daiquiri στους καλεσμένους του. Το 1920 μια δροσερή εκδοχή του daiquiri ήταν ήδη δημοφιλής στα μπαρ της Φλόριντα, όπως ήταν και στην Αβάνα. Ο Ernest Hemingway και η Greta Garbo ανήκουν στη στρατιά εκείνων που έγιναν οπαδοί του. Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, το Floridita είναι καλό μέρος για να πιείτε ένα–δυο daquiri –οι χρήστες του TripAdvisor δίνουν στο συγκεκριμένο bar βαθμολογία 4 στα 5. Γνωστή είναι σήμερα και η εκδοχή του daiquiry με φράουλα.
Manhattan: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Οι ακριβείς ρίζες του Manhattan δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες, αλλά το κοκτέιλ αυτό είχε καταφέρει να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1880. Σήμερα, το Manhattan —μία μίξη ουίσκι, βερμούτ, bitters και άλλων συστατικών που ποικίλουν ανάλογα με τις διαθέσεις του bartender- είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Margarita: Μεξικό
Όταν πρόκειται για τη μαργαρίτα, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις και το κοκτέιλ, αλλά και τις ιστορίες που ακολουθούν την προέλευσή του είναι με τουλάχιστον έναν κόκκο αλατιού. Όντας ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ του Μεξικού, αυτό το αναζωογονητικό αλκοολούχο μείγμα tequila–lime-λικέρ πορτοκαλιού πρωτοδημιουργήθηκε στο Acapulco ή στην Ensenada και πια πρόκειται για standard ολόκληρης της παραλιακής ζώνης.
Bellini: Βενετία, Ιταλία
Ποτοεφεύρεση βενετσιάνικου χαρακτήρα, που πήρε το όνομά της από ζωγράφο του 15ου αιώνα, το Bellini έχει μια ρομαντική ιστορία που του δίνει υψηλό στάτους στο χώρο των ελαφρών κοκτέιλ. Οι παραλλαγές του αφθονούν, ωστόσο το αυθεντικό, γεννημένο τη δεκαετία του ‘30 από τον Giuseppe Cipriani, απαιτεί εμμονή σε μια απλή φόρμουλα με λευκό (ποτέ κίτρινο!) πολύ καλά λιωμένο ροδάκινο και Prosecco.
Sidecar: Λονδίνο και Παρίσι
Ενώ είναι πολύ πιθανό η πρώτη εκδοχή του Sidecar να δημιουργήθηκε στο Λονδίνο, ήταν η εμφάνισή του στο Παρίσι του μεσοπολέμου που το έκανε ιδιαίτερα δημοφιλές. Το όνομά του απλώς ενισχύει τη γοητεία της μίξης cognac, cointreau και λεμονιού: Κάποιοι λένε ότι ονομάστηκε sidecar γιατί ήταν το καλύτερο «θερμαντικό» μετά από μετάβαση στο bar με μοτοσυκλέτα. Άλλοι λένε ότι ο εφευρέτης του έφτασε στο bar με μοτοσυκλέτα και ζήτησε αυτό τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Και κάποιοι λίγοι ισχυρίζονται ότι το κοκτέιλ αυτό θα σας «πάει μια βόλτα» από μόνο του. Το Harry's Bar στο Παρίσι, ένα από τα πολλά πιθανά μέρη όπου έγιναν τα γεννητούρια του sidecar, είναι ακόμη ένα πρώτης τάξεως μέρος για να ασχοληθεί κανείς με αυτά τα «ακανθώδη» ερωτήματα…
Black Russian: Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το Black Russian—μίξη βότκας και Kahlua—είδε το πρώτο κοινό του στο Hotel Metropole των Βρυξελλών το 1949. Δημοφιλές στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το κοκτέιλ πήρε το όνομά του από το σκούρο χρώμα του Kahlua και την αυτονόητη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη βότκα. Με τα χρόνια, οι παραλλαγές δεν άργησαν να εμφανιστούν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την προσθήκη cola ή μπύρας, αλλά και κρέμας -οπότε εκεί έχουμε τον White Russian. Τον ερχόμενο Απρίλη μάλιστα, στις Βρυξέλλες θα φιλοξενηθεί διαγωνισμός bartenders στον οποίο θα βραβευθεί η καλύτερη νέα προσέγγιση στο κλασικό αυτό cocktail.
Sazerac: Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Πολλά κοκτέιλ χαρακτηρίζονται από τον τόπο προέλευσής τους, αλλά το Sazerac πήρε το όνομά του από το πρώτο βασικό συστατικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του, το ομώνυμο κονιάκ. Το 2008 η Louisiana ανακήρυξε το Sazerac το επίσημο κοκτέιλ της Νέας Ορλεάνης. Η ιστορία λέει ότι το μαγευτικό μείγμα από ουίσκι, κονιάκ, bitters και αψέντι, πρωτοδημιουργήθηκε από έναν μιγάδα αποθηκάριο τη δεκαετία του 1830, πράγμα που δίνει στο Sazerac και τον τίτλο ενός από τα πιο παλιά κοκτέιλ. Στην αποστολή σας να πετύχετε το καλύτερο Sazerac στην NOLA (New Orleans Louisiana), έχετε στο μυαλό σας ένα πέρασμα από το Napoleon House, το Cure ή το Luke.
Pimm's Cup: Λονδίνο, Αγγλία
Το λικέρ Pimm's υπάρχει από το 1823! Σήμερα, το αλκοόλ του αναμειγνύεται στην πιο συχνή εκδοχή, με ανθρακούχα λεμονάδα και γαρνίρεται περίτεχνα με φράουλες, αγγούρι, κιτροειδή και μέντα. Έχει γενικά χαμηλό αλκοολικό βαθμό, και γι’ αυτό κρατάει τα πλήθη στα θερινά θέρετρα και μαγαζιά σε εγρήγορση αλλά και μέσα σε ευπρεπή πλαίσια. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το μείγμα σε διάφορες pub του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο το Wimbledon έχει τα πρωτεία, καθώς εκεί σερβίρονται κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 200.000 Pimm's Cups.
Pisco Sour: Περού και Χιλή
Ένα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει εθνικούς ανταγωνισμούς μεταξύ γειτονικών χωρών δε μπορεί παρά να αξίζει τον κόπο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το αγαπημένο pisco sour, μία μίξη από pisco brandy, λεμόνι, ζάχαρη, ασπράδι αυγού και bitters. Λέγεται ότι το κοκτέιλ πρωτοδοκιμάστηκε στο Morris' Bar στη Λίμα του Περού. Η Χιλή διεκδικεί επίσης, την πατρότητα του ποτού, μολονότι οι συνταγές, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται το κοκτέιλ στις δύο χώρες- διαφέρει τόσο, που μιλάμε για δύο διαφορετικά ποτά που μοιράζονται το ίδιο όνομα. Ακόμη και αν η λατινική Αμερική δεν είναι στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα, μπορείτε να γιορτάσετε κάποια φορά μαζί με τους Περουβιάνους το πρώτο Σάββατο του Φλεβάρη, γνωστότερο σαν Εθνική Μέρα του Pisco Sour.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: