Με την πιο συγκινητική συνδρομή φορέων και καλλιτεχνών ever, η 13η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής έρχεται να προσφέρει αισιοδοξία και νότες σε σαράντα σημεία της πόλης για τρεις ημέρες. Και ποιος δεν το έχει ανάγκης;
Στα γραφεία της Μ.Ε.Σ.Ο., της εταιρείας που κάθε χρόνο συντονίζει τη Γιορτή της Μουσικής, επικρατεί χαμός: bookings και ακυρώσεις, ασταμάτητες συνεννοήσεις με φορείς και τοπικές διοργανωτικές ομάδες, πυρετώδεις προετοιμασίες με τους τεχνικούς κι ένα συχνά αδιέξοδο κυνήγι των απαραίτητων χορηγιών.
Σε επίπεδο κλίμακας, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χώρας, καθώς εμπλέκει τριάντα δήμους, εκατοντάδες εθελοντές και –φυσικά– καλλιτέχνες. Θέλει δημιουργικότητα, τρέλα, αισιοδοξία και πείσμα για να τα συντονίσεις όλα αυτά και ο διευθυντής της Μ.Ε.Σ.Ο. Γιώργος Περό ταιριάζει σε αυτό το προφίλ. Ακόμη και μέσα στο γενικότερο οικονομικό ζόφο, κατάφερε φέτος να δημιουργήσει περισσότερες συμμαχίες από ποτέ: «Η συμμετοχή είναι φέτος απίστευτη. Μόνο στην Αθήνα έχουμε κλείσει σαράντα δράσεις σε τρεις ημέρες.
Οι μουσικοί γουστάρουν να κινητοποιήσουν τις γειτονιές αλλά και οι ίδιες οι γειτονιές κινητοποιούνται από μόνες τους. Στην Πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου, για παράδειγμα, όλοι οι καταστηματάρχες υποστήριξαν με δική τους πρωτοβουλία τη διεξαγωγή των δράσεων: από το σούπερ μάρκετ και το σουβλατζίδικο μέχρι το “Sushi Bar” και τη “Σπονδή”. Έτσι φέτος καταφέραμε να κάνουμε αυτό που είχαμε πάντα στόχο – να είμαστε συντονιστές και όχι παραγωγοί. Οι συνεργάτες μας συνειδητοποίησαν ότι με μηδέν budget δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον τα ίδια πράγματα που κάναμε κάποτε και ο καθένας πρέπει να συμμετάσχει παρέχοντας σε είδος, όπως μια υπηρεσία ή ένα χώρο».
Στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα δώσει το «παρών» στις πλατείες Συντάγματος, Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Αβησσυνίας, Βαρνάβα, Μοναστηρακίου, Θησείου και Ασωμάτων, ενώ με μουσικές θα γεμίσουν η Τεχνόπολη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Δελφικό Ωδείο και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη»^ θα συμμετάσχουν και τα bars. Θα εμφανιστούν ορχηστρικά σύνολα, νέα pop και rock σχήματα, μουσικοί της παράδοσης, τζαζ δεξιοτέχνες, world πλάνητες κι electro «βομβιστές». Στα highlights της σημειώστε τη συναυλία της 70μελούς κρατικής ορχήστρας (21/6, Εθνικός Κήπος) το σπάνια εμφανιζόμενο σε δημόσιους χώρους χειροποίητο reggae Soundsystem Dubwise Hi-Fi (21/6, Πλατεία Συντάγματος), την 50μελή Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Αγρινίου σε μια big band jazz εμφάνιση (19/6, σκάλες Πλατείας Συντάγματος), τη συναυλία του εκρηκτικού ελβετικού electro-rock τρίο Edit Presents (σε αντάλλαγμα εμείς θα στείλουμε στην Ελβετία τους Expert Medicine), και το αναπάντεχο χορευτικό happening (flash mob) των Athens Swing Cats (20/6, σε χώρο-έκπληξη). Πρόκειται για μια δημοκρατική διοργάνωση, που μπορεί να της λείπουν τα μεγάλα ονόματα ή η καλλιτεχνική επιμέλεια ενός φεστιβάλ με συγκεκριμένο μουσικό ύφος και target group, όμως δεν είναι εκεί το νόημα.
Το μήνυμα που παίρνεις από το πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό στη μουσική διαφορετικότητα πρόγραμμά της έχει να κάνει με όλους αλλά και με εκείνο το αμφιλεγόμενο «η μουσική είναι μία». Ισχύει; «Τώρα μου δημιουργείς ψυχολογικά», λέει ο Περό. «Αν το πάμε έτσι απλά, ναι, η μουσική είναι μία. Όμως το συναίσθημα που προκαλεί στον καθέναν είναι διαφορετικό. Από την άλλη, πάντως, είναι μια τέχνη τόσο διαφορετική και χρησιμοποιημένη εμπορικά που είναι σαν να λες: “Η κουζίνα είναι μία”».
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Το πρόγραμμα (μέχρι στιγμής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου