Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Κουέντιν Ταραντίνο


 Από Mr. yellow

Είναι ένας από τους πιο διάσημος νέους σκηνοθέτες, που βρίσκονταν πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του '90, πασίγνωστος για την γρήγορη ομιλία του, τις γνώσεις του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον κλασικό αλλά και πειραματικό κινηματογράφο.
O Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο (Quentin Jerome Tarantino), γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1963 στο Νόξβιλ του Τενεσί, είναι  ένας από τους διασημότερους  Αμερικανούς σκηνοθέτες, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου. Έγινε γνωστός στην αρχή της δεκαετίας του '90 ως ο μοντέρνος δημιουργός που με τις μη γραμμικές ιστορίες του, αξιομνημόνευτους διαλόγους, την ωμή βία και τα soundtracks που χρησιμοποιεί,  έφερε νέες ιδέες στα συνηθισμένα αρχέτυπα των αμερικανικών ταινιών. Ο πατέρας  Tony Tarantino ηθοποιός και ερασιτέχνης μουσικός Ιταλικής καταγωγής και η μητέρα του  Connie McHugh νοσοκόμα χώρισαν πριν από τη γέννησή του. Στα δύο του χρόνια μετακόμισε με την μητέρα του στην Καλιφόρνια και στην ηλικία των 15 εγκατέλειψε το σχολείο.  Το ξεκίνηµα της καριέρας του αποτελεί σίγουρα τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ταραντινικής μυθολογίας. Σύμφωνα  µε τον αστικό µύθο που ακολουθεί την πολύχρονη καριέρα του, ο Κουέντιν, είναι ένας απλός υπάλληλος σε βιντεοκλάµπ του Λος Άντζελες, έδωσε το σενάριο του "Reservoir Dogs" στον Χάρβεϊ Καιτέλ, ο οποίος ενθουσιάστηκε µε την ιστορία και βοήθησε τον άπειρο νεαρό να σταθεί αµέσως πίσω από την κάµερα. Σε ένα πάρτι στο Χόλιγουντ συναντήθηκε με τον Lawrence Bender ο οποίος τον ενθάρρυνε να γράψει ένα σενάριο, έτσι το 1987 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του Μικρού Μήκους ταινία με τίτλο My Best Friend's Birthday Όταν κάποτε τον ρώτησαν αν πήγε σε σχολή σκηνοθεσίας, αυτός απάντησε: "Όχι, αλλά πήγα να δω ταινίες". Και όταν µιλάµε για ταινίες, µιλάµε πραγµατικά για πάρα πολλές ταινίες...
Σηµαντικό ρόλο στη ζωή του παίζουν οι φίλοι του, που συνήθως έχουν σχέση µε τον κινηµατογράφο. Αυτός που έχει συνδυάσει περισσότερο από τον καθέναν τ' όνοµα του µε τον Κουέντιν είναι ο Ρόµπερτ Ροντρίγκεζ. Στη µακροχρόνια γνωριµία τους έχουν υπάρξει κολλητοί, συνεργάτες και συνεταίροι. Από την άλλη, η εργασιοµανία και η εµµονή του µε την κινηµατογραφική δηµιουργία φαίνεται ότι δεν του επιτρέπουν να κάνει οικογένεια και παιδιά. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα: "Δεν λέω ότι δεν θα παντρευτώ ποτέ. Αλλά έχω πάρει την απόφαση ν' ακολουθήσω αυτόν το δρόµο µόνος µου, διότι τώρα µπορώ να γυρίσω ταινίες". Στην ερωτική του ζωή έχουν βρεθεί σε πρώτο πλάνο οι : Μίρα Σορβίνο, Σοφία Κόπολα, Τζούλι Ντρέιφους, Κάθι Γκρίφιν και, όπως θέλουν οι φήµες, Ούµα Θέρµαν (πριν από το γάµο της µε τον Ίθαν Χοκ). Για την προσωπικότητα του Κουέντιν Ταραντίνο έχουν ειπωθεί πολλά, σίγουρα λιγότερα όµως απ' όσα έχουν ειπωθεί για το σκηνοθετικό του στιλ. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει αυτάρεσκο, έναν απατεώνα του κινηµατογράφου µ' έπαρση κι εγωπάθεια, ρηχό και απροβληµάτιστο. Αυτά που δεν µπορεί να αρνηθεί κανείς, ωστόσο, είναι η γνήσια κινηµατογραφική του ευφυΐα αλλά και η βαθιά του γνώση για τον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να διαχειριστεί κανείς την ποπ κουλτούρα και τα παράγωγά της.
Οι sexy στιγμές και οι μουσικές επιλογές του σίγουρα ξεχωρίζουν.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: