Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ 5 ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ...PART 4

Mr. Yellow

Ζέστη και θάλασσα!!!!!!!!!!!!
Αυτό είναι το Ελληνικό καλοκαίρι!!!!!!!
Και η χώρα μας έχει τις ομορφότερες παραλίες ή τουλάχιστον από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου!
Τι και αν διαφημίζονται  άλλες παραλίες, ως εξωτικοί προορισμοί;;
Ιδού μερικοί από τους διάσημους εξωτικούς, ονειρεμένους προορισμούς....


1.Μήλος

  Μήλος είχε την τύχη χάρη στην ηφαιστειογενή της φύση να είναι γνωστή από τα προιστορικά χρόνια λόγω του Οψιδιανού, του πολύτιμου ορυκτού της εποχής του Λίθου και του Χαλκού.

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης αλλά και χάρη στα εντυπωσιακά της τοπία, που πάρα πολλές φορές τα έχει χρησιμοποιήσει η σύγχρονη διαφήμιση.
Από τουριστική άποψη η Μήλος παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές που θα κάνουν τον επισκέπτη να περάσει αξέχαστες διακοπές.
 Οι παραλίες της Μήλου είναι από τα δυνατά της σημεία στο συνολικό τουριστικό της πρόσωπο. Η Μήλος διαθέτει πολλές παραλίες,   διαφορετικές μεταξύ τους και πανέμορφες ως φυσικά τοπία. Αυτή την την πληθώρα των παραλιών η Μήλος την χρωστάει στην ηφαιστειακή της φύση, στους δυνατούς αέρηδες και τα κύματα του Αιγαίου που για χιλιάδες χρόνια σμιλεύουν την ξεχωριστή ομορφιά της.
 Οι παραλίες της Μήλου είναι γεμάτες χρώματα. Όχι μόνο το γαλαζοπράσινο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού αλλά και το άσπρο, το μαύρο, το γκρίζο, το κόκκινο, το κίτρινο και το καφέ του εδάφους και των βράχων καθώς και το χρυσοκίτρινο της άμμου.
Οι παραλίες της Μήλου προσφέρονται για όλα τα γούστα, από την απόλυτη οργάνωση μέχρι την τέλεια απομόνωση και είναι διάσπαρτες σε όλες τις κατευθύνσεις του καιρού έτσι που όσο και να φυσάνε οι βοριάδες του Αιγαίου πάντα θα μπορείτε να βρείτε απάνεμες παραλίες για να κολυμπήσετε ή παραλίες με αέρα για να ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας σπόρ του Wind Serf και του Kite Serf που κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς κάθε καλοκαίρι.
Στην Μήλο οι παραλίες είναι από μόνες τους αξιοθέατα καθώς είναι δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, η ορυχεία παλιά και καινούργια καθώς ολόκληρη η Μήλος είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας χάρη στην σύσταση του εδάφους της.
Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των παραλιών της Μήλου έχει παίξει και το σχήμα του νησιού που μοιάζει με πέταλο και οι πολλοί κόλποι και τα ακρωτήρια με έντονο διαμελισμό, με αποτέλεσμα η Μήλος να έχει πάνω από 120 χιλιόμετρα ακτογραμμή.

Μήλος παραλία Αλογόμαντρα
Πανέμορφο τοπίο στη βόρεια Μήλο, η παραλία της Αλογόμαντρας , διαθέτει μια αρκετά...περισσότερα
Μήλος παραλία Φυριπλάκα
Εντυπωσιακό ηφαιστειακό τοπίο στην νότια Μήλο. Στην Φυριπλάκα υπάρχει μια...περισσότερα
Μήλος παραλία Φυροπόταμος
Παραλία στον οικισμό του Φυροπόταμου στην βόρεια Μήλο. Πλατιά αμμουδιά...περισσότερα
Μήλος παραλία Παλιοχώρι
Η παραλία στο Παλιοχώρι είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Μήλο. Στο Παλιοχώρι...περισσότερα
Μήλος Παραλία Παραλία Deep Blue Παλιοχώρι
Τo Deep Blue είναι ένα καφέ- εστιατόριο χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στον...περισσότερα
Μήλος παραλία Παπαφράγκας
Η Παραλία Παπάφραγκας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής...περισσότερα
Μήλος Παραλία Λαγκάδα
Η παραλία Λαγκάδα είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο στον Αδάμαντα...περισσότερα
Μήλος παραλία Παπικινού
Τεράστια Παραλία αριστερά από τον Αδάμαντα που διαθέτει τα πάντα...περισσότερα
Μήλος παραλία Πολλώνια
Η παραλία στον ομώνυμο οικισμό της Μήλου είναι αμμώδης και τεράστια...περισσότερα
Μήλος παραλία Προβατάς
Παραλία και οικισμός από τους πιο οργανωμένους και τουριστικούς στην νότια πλευρά...περισσότερα
Μήλος παραλία Σαρακίνικο
Η πιο γνωστή παραλία της Μήλου διεθνώς είναι το Σαρακίνικο. Η παραλία που είναι...περισσότερα
Μήλος παραλία Χιβαδόλιμνη
Η παραλία Αχιβαδολίμνη ή Χιβαδόλιμνη είναι η μεγαλύτερη παραλία της Μήλου...περισσότερα

2.Σκόπελος

 Το νησί κατοικήθηκε πιθανότατα την Νεολιθική Περίοδο. Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Πεπάρηθος και αναφέρεται απο τους προ-έλληνες Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στο Αιγαίο την περίοδο (2800 - 2000 π.Χ.). Το όνομα αυτό αναφέρεται επίσης και απο τον Θουκιδίδη. Γύρω στα 1600 π.Χ. το νησί κατοικήθηκε απο Κρήτες με αρχηγό τον Μυθικό Βασιλιά Στάφυλο γιό του Θησέα και της Αριάδνης.
 Στη Σκόπελο θα βρειτε, μερικές από τις ωραιότερες Αιγαιοπελαγίτικες παραλίες. Αν φθάσετε στο νησί με σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, τις μικρούλες Αντρίνες, στην μοναδική Καστάνη, το Χόβολο, το Λιμνονάρι, τον Στάφυλο και το Βελανιό, μία απο τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει τους αμετανόητους γυμνιστές και όσους αντέχουν το περπάτημα. Στον μοναδικό Πάνορμο το μπάνιο το σούρουπο είναι μια αξέχαστη εμπειρία αφού λες πως κολυμπάς μέσα σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά καθώς ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα.
 Η Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα. Εδώ, όπου το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού δημιουργώντας μία εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, θα συναντήσετε τον εαυτό σας σε μια ειδυλιακή γή, σε ένα μικρό παράδεισο στην καρδιά της Ελλάδας.
Το νησί της Σκοπέλου χαρακτηρίζεται απο τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της Θάλασσας γι'αυτο και στις 5/7/97 ανακυρήχθηκε επίσημα ώς "πράσινο και γαλάζιο νησί" απο τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό οτι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού καλύπτεται απο παρθένο πευκοδάσος. Ενα δάσος που όταν επισκεφτείτε τη Σκόπελο θα χρειαστεί και τη δική σας αγάπη, φροντίδα και προσοχή για να παραμείνει όπως είναι.

3.Κάρπαθος

Η Κάρπαθος έχει πολλές όμορφες παραλίες με καθαρά νερά. Οι καλύτερες είναι: η Άπελλα, οργανωμένη παραλία με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στο δρόμο από το Απέρι προς τη Σπόα, το 2002 βραβεύτηκε ως η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου.
Στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι παραλίες Κυρά Παναγιά με ψιλό βότσαλο, και η Αχάτα. Στην Αχάτα, μάλιστα, υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες πάνω στην παραλία.
Ο Μακρύς Γιαλός, που βρίσκεται νοτιότερα, συγκεντρώνει τους φανατικούς του windsurfing. Κοντά στην Αρκάσα βρίσκεται η παραλία Άγιος Νικόλαος. Στο Λευκό κοντά στο «λαιμό» βρίσκονται οι παραλίες Παναγιάς Λιμάνι, Φραγκολιμιώνας, Γυαλού Χωράφι.
Φυσικά μπορείτε να βρείτε και άλλες ήσυχες παραλίες στο νησί, οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες και είναι δύσκολα επικέψιμες με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.
 Λόγω του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με τους παραδοσιακούς οικισμούς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τα πολυάριθμα εκκλησάκια και τις εξαιρετικές παραλίες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, η Βόρεια Κάρπαθος είναι ιδανική για ήπιες μορφές τουρισμού με πολιτιστικά, ιστορικά και φυσιολατρικά ενδιαφέροντα. Αναμφισβήτητα, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να γνωρίσει κανείς την περιοχή και τις ομορφιές της είναι πεζοπορώντας. Πράγματι, η Βόρεια Κάρπαθος διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει όλα τα αξιόλογα σημεία της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλιά πετρόκτιστα μονοπάτια (καλντερίμια) που απαντώνται, τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα το παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Οι προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής είναι οι εξής: Σπόα - Όλυμπος / Όλυμπος - Τοποθεσία Πέϊ - Όλυμπος (κυκλική διαδρομή) / Όλυμπος - παραλία Φορόκλι / Όλυμπος - Διαφάνι / Όλυμπος - Αυλώνα / Όλυμπος - Κορυφή Προφήτη Ηλία / Όλυμπος - Διάσελο Αγ. Κωνσταντίνου - Διαφάνι / Αυλώνα - όρμος Τριστόμου / Αυλώνα - Αρχαία Βρυκούντα / Αυλώνα - Διαφάνι (Μέσω παραλίας Βανάντας) / Διαφάνι - Τρίστομο / Διάσχιση νήσου Σαρίας

4.Νάξος

 Στην καρδιά των Κυκλάδων στην καρδιά του Αιγαίου, ακολούθησε πάντα τη μοίρα της περιπέτειας των κατοίκων του Αιγαίου. Μια μοίρα συνυφασμένη με ταξίδια, ανταλλαγές, νέες τεχνικές, πρωτοπόρες ιδέες, αλλά και πολέμους, συγκρούσεις για την ηγεμονία της θάλασσας.
 Το τοπίο του νησιού έχει πολλές εναλλαγές. Πεδιάδες διαδέχονται άγονες περιοχές, μαρμάρινα βουνά καταλήγουν σε βαθύσκιωτες ρεματιές, περιοχές με βλάστηση φιλοξενούν κάτασπρα χωριά, αμμώδης παραλίες συναντούν την θάλασσα.
 Οι παραθεριστές της μπροστά στην γραφική πρόκληση της φύσης δεν έχουν παρά να την επισκεφθούν και να την εξερευνήσουν.
 Η Νάξος είναι μεγάλο νησί διαθέτει εξαιρετικές παραλίες. Ολόγυρα σε όλη την τεράστια ακτογραμμή της Νάξου θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο. Η Νάξος διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες στις Κυκλάδες, με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Αρκετές από αυτές είναι οργανωμένες και κοσμικές, ενώ ορισμένες άλλες είναι ερημικές και δυσπρόσιτες. Στις περισσότερες παραλίες υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενώ αρκετές διαθέτουν καταλύματα, ταβέρνες και καταστήματα.
  Στη νοτιοδυτική πλευρά, όπου υπάρχουν τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα, βρίσκονται οι καλύτερες παραλίες του νησιού που προσφέρουν, ταυτόχρονα, προστασία από τους ανέμους. Πρόκειται για ατέλειωτες διαδοχικές αμμουδιές, με εύκολη κυρίως πρόσβαση. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν πολλοί μικροί ορμίσκοι, ενώ στη βορειοδυτική ακτή βρίσκονται πολύ όμορφες παραλίες, σε γραφικές τοποθεσίες.
Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν ερημικές και πανέμορφες παραλίες, με μαγευτική θέα προς άλλα κυκλαδικά νησιά. Οι συγκεκριμένες παραλίες δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες, με εξαίρεση το φημισμένο Απόλλωνα.


5.Κουφονήσια


Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς στα νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους είναι και η Κέρος, ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, 15 τ.χλμ., που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.
Σ' όλο το μήκος της ακτής του νησιού, από τον «Παριανό» στα δυτικά ως το «Πορί» στα ανατολικά, οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές. Μισοφέγγαρα χρυσής άμμου εναλλάσσονται με την άγρια στην όψη σπήλαια, που το κύμα έχει σκάψει στα βράχια. Σε γενικές γραμμές, όσο βαδίζει κανείς προς τα ανατολικά, τόσο οι παραλίες γίνονται καλύτερες και η βλάστηση συγκριτικά πυκνότερη.

Ένα μονοπάτι παράλληλο με τη νότια ακτογραμμή του νησιού σας επιτρέπει να δείτε και να επιλέξετε την παραλία που σας ταιριάζει. Η Χαροκόπου και η πλατιά Πούντα είναι οι πιο πολυσύχναστες παραλίες, ο Φανός η πιο ήσυχη και το Πορί η πιο απομακρυσμένη αλλά και μάλλον η καλύτερη ακτή. Απέχει περίπου 4 χλμ από την Χώρα αλλά στην κυριολεξία αξίζει τον κόπο. Έχετε υπόψη σας ότι ο παραλιακός δρόμος στην πράξη αποδεικνύεται πιο μακρύς απ' ότι φαίνεται στο χάρτη αλλά και ότι είναι σαφώς ωραιότερη διαδρομή από το δεύτερο δρόμο που είναι χαραγμένος στο εσωτερικό του νησιού. Δίπλα στο μονοπάτι θα συναντήσετε λευκά κρινάκια, ένα σπάνιο είδος, που μόνο στις Κυκλάδες συναντάται. Ακόμα υπάρχουν παραλίες και στο Κάτω Κουφονήσι που η προσέγγισή τους γίνεται μόνο με καΐκι. Οι παραλίες έχουν χοντρή άμμο και προσφέρονται για ήσυχες διακοπές και απομόνωση.. Μια απόδραση από τους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Στο νησί δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι γεγονός που καθιστά περιττό το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα. Επιπλέον, όλες οι διαδρομές καλύπτονται με τα πόδια, με καΐκια προς τις παραλίες και με ποδήλατα που ενοικιάζονται στο νησί. Το κόστος ναύλωσης του καϊκιού μέχρι το Κάτω Κουφονήσι είναι λογικό. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι φιλόξενοι κάτοικοι του νησιού πρόθυμα θα σε μεταφέρουν μέχρι τις πιο μακρινές παραλίες.

Τα καΐκια του νησιού μεταφέρουν τους επισκέπτες στις παραλίες του Κουφονησίου και του Κάτω Κουφονησίου ανά μία ώρα. Εκδρομές σ'αυτές τις παραλίες, αλλά και στο Γλαρονήσι και την Κέρο μπορεί κανείς να κάνει και με το ιδιωτικό του σκάφος, το οποίο μπορεί να εφοδιάσει με καύσιμα στην προβλήτα του Κουφονησίου.
Η άγρια ομορφιά και η παρθένα φύση του νησιού προσφέρεται για περιπάτους, ενώ η εξερεύνηση γίνεται πιο εύκολη με την ενοικίαση ποδηλάτων που συνδυάζει την περιπέτεια με την άθληση.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: