Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ - Η νέα μόδα!

Από MsGreen

 Μυρμήγκια τηγανητά, σκορπιό-σουπες, ακριδο-σαλάτες και τριζονο-μακαρονάδες. Σιχαμερά και αδιανόητα για έναν Ευρωπαίο, όλα τα παραπάνω πιάτα γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν στη διατροφή της Γηραιάς Ηπείρου ως εναλλακτικά του κρέατος.
Κινούμενη στα χνάρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει 3 εκατ. ευρώ με στόχο την προώθηση της εντομοφαγίας...
Πιο συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν επιστημονικές έρευνες με θέμα «τα έντομα ως νέες πηγές πρωτεϊνών» ενώ έχουν ήδη έρθει σε επαφή για το θέμα με κάποιες εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες (όπως η βρετανική).
«Μέχρι το 2020, θα αγοράζουμε έντομα στα σούπερ μάρκετ… Πιστεύω πως η αρχή θα γίνει με έντομα σε σάλτσες και σε μπέργκερ. Όντας αλεσμένα αυτά θα φαντάζουν περισσότερο εύγευστα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Ντίκε, βραβευμένος καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν της Ολλανδίας. Άλλωστε, για το Ντίκε, τα έντομα δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν αναγούλα καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά «οι γαρίδες της στεριάς».
Πράγματι, εάν καταφέρει κανείς να ξεπεράσει το όποιο οπτικό κώλυμα, τα έντομα φέρονται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μιας υγιεινής και οικολογικής διατροφής καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνες, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα) ενώ συγκρινόμενα με το κρέας, αυτά είναι λιγότερο ενεργοβόρα και ρυπογόνα.
Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ό,τι έγινε στο παρελθόν με το σούσι (το οποίο από εκεί που κάποτε δεν το έτρωγαν στην Ευρώπη, πλέον το θεωρούν εκλεκτό μεζέ), θα γίνει στο μέλλον και με τις… ακρίδες και τους σκορπιούς. Άλλωστε, τα έντομα βρίσκονται ήδη, με τη μία ή την άλλη μορφή, στα μενού του 80% της υφηλίου.
Η εντομοφαγία ανα τον κόσμο…

Αυστραλοί ξαμολιούνται στην ύπαιθρο αναζητώντας μεζέδες για τα οικιακά σκεύη. Τηγανιτές προνύμφες κολεόπτερων δίνουν μια απολαυστική γεύση: επιδερμίδα τραγανή, σάρκα κρεμώδης και αφράτη. Εάν κάποιος επιδείξει θάρρος και δοκιμάσει, θα έχει την αίσθηση πως πρόκειται για μια ομελέτα με μανιτάρια.
Στην Ωκεανία στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ που σέβεται τους καταναλωτές, βρίσκονται οι ασυνήθιστοι κατεργασμένοι φίλοι της φύσης. Διαθέτεις ελάχιστο χρόνο για να φας; Βράσε noodles με φύκια και κουνούπια. Σε πέντε λεπτά θα έχεις στο τραπέζι σου ένα χορταστικό και οικονομικό πιάτο.
 Στην Κίνα και την Ιαπωνία λίγη σόγια, ζάχαρη και ακρίδες αρκούν για να κόψουν την λιγούρα! Βαζάκια με νύμφες μεταξοσκώληκων, μέλισσες, κάμπιες υπάρχουν σε κάθε ντουλάπι.
  Γιουβέτσι με σκορπιούς , λιβελούλες με ρύζι, σουπίτσα με σφήγκες και καρότα διακοσμούν το μεσημεριανό τραπέζι. Εργαζόμενοι ανυπομονούν να φθάσουν στο σπίτι για να φάνε σπιτικό φαγητό. Τι καλύτερο λοιπόν από μια κολεοπτερόπιτα και κάμπιες λεμονάτες!
Στη Νότια Αφρική, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία, στο Μεξικό, στην Ινδία οι ντόπιοι ανακατεύουν το λάδι καρύδας με ψιλοκομμένη παπάγια, κρεμμύδι, μέλισσες και παρουσιάζουν στους Ευρωπαίους πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις. Σκόρδο, λίγο ρούμι ή τεκίλα με σκουλήκια, γρύλοι με κρέμα μέντας, καλαμπόκι με τζιτζίκια και λιωμένο τυρί σερβίρονται σε κάθε εστιατόριο. Τα μαχαιροπίρουνα αναστενάζουν, όπως ακριβώς και τα στομάχια των θανόντων!
Τι θα λέγατε λοιπόν για λαχταριστούς τσιγαριστούς γρύλλους με πικάντικη σαλτσούλα, βρωμούσες γιαχνί, κρεμμυδοφάγους με χαλούμι και κάρυ σε ένα κυριακάτικο γεύμα, κατσαρίδες γιαχνί;
Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας… Καλή σας όρεξη!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: