Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πασχαλινές αποδράσεις

 Mr. Yellow

Πάσχα ή Λαμπρή ή Πασχαλιά, είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα, και ξέρουμε να τη γιορτάζουμε. Επιλεγμένα μέροι  για ευχάριστη και εορταστική απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα
 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Νο 1 Ζάκυνθος
 Θα ακούσεις το 12ο Ευαγγέλιο στα Ζακυνθινά, θα ακολουθήσεις μια ξεχωριστή λιτανεία Επιταφίου, θα δεις το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην Πρώτη Ανάσταση. θα ζήσεις μέσα στη μαγευτική ανοιξιάτικη φύση, το παραδοσιακό πανηγύρι στη Μπόχαλη - λιτάνευση της πανάρχαιας και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής υπό τους ήχους του "ταμπουρλονιάκαρου" - και θα διασκεδάσεις με άλλα τοπικά πανηγύρια.




Νο 2 Μήλος
Στη Μήλο το Πάσχα εορτάζεται παραδοσιακά με την αναβίωση της Αποκαθήλωσης του Χριστού απο το Σταυρό, του εθίμου του μπαρουτιού, της "Κούνιας". Η Αποκαθήλωση του Χριστού γίνεται στο χωριό Πλάκες το απομεσήμερο της Μ.Παρασκευής. Το έθιμο του μπαρουτιού συμπεριλαμβάνει το κάψιμο του Ιούδα και στη συνέχεια τον πασχαλινό αγώνα μεταξύ των δύο οικισμών του Τριοβάσαλου και του Πέρα τριοβάσαλου. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στις αυλές των δύο εκκλησιών του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Γεώργιου τη Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, όπου μαζεύονται οι κάτοικοι του χωριού και πετάνε στον αέρα δυναμίτες. Νικήτης αναδεικνύεται το χωριό που πετυχαίνει το μεγαλύτερο βρόντο.

Νο 3 Κέρκυρα
 Κλασική αξία η Κέρκυρα, προσφέρει μια από τις πιο κοσμοπολίτικες εμπειρίες Πάσχα και αξίζει να το ζήσεις, έστω μια φορά - πιθανόν λόγω της πολυκοσμίας να σκεφτείς να το ξανακάνεις. Τα υπέρ: συνδυάζεις θάλασσα – και γιατί όχι μπάνιο – καλό φαγητό, κατάνυξη. Τα κατά: μόνο το στριμωξίδι στα καντούνια, κατά την περιφορά του Επιταφίου και το γεγονός ότι θα πρέπει να στηθείς στην ουρά για να πιείς έναν καφέ στο Λιστόν!

Νο 4 Μύκονος
Μύκονο για Πάσχα; Μύκονο για πάντα, αφού δεν υπάρχει αργία, τριήμερο, εθνική ή θρησκευτική εορτή που να μη γεμίσει το νησί με τους celebrities λάτρεις της Μυκόνου και τους μη celebrities λάτρεις των celebrities που επί τη ευκαιρία βλέπουν και τη Μύκονο. Πόσο μάλλον το Πάσχα, που τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ανοίξει και που, καιρού επιτρέποντος, μπορεί κανείς να ρίξει και μία (παγωμένη) βουτιά στα καταγάλανα νερά του Super Paradise, της Ψαρρούς ή του Ορνού.

Νο 5  Χαλκιδική
Η Χαλκιδική ετοιμάζει τις παραλίες της, ασβεστώνει τις εκκλησίες της, περιποιείται τους κήπους της και ανοίγει τα ξενοδοχεία της για να υποδεχθεί το Πάσχα του 2011. Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, με ανοιξιάτικη διάθεση και με μεγάλο σεβασμό στα πατροπαράδοτα ελληνικά έθιμα.Ως πόλος έλξης σημαντικού αριθμού τουριστών, η Χαλκιδική έχει να επιδείξει μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, καθαρότατη θάλασσα, όμορφα νησάκια και χωριά με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γαλήνη και έντονη νυχτερινή διασκέδαση, αρχαία ιστορία και σύγχρονη ζωή. Κάθε πόλη έχει τη δική της ιστορία και τη δική της πατρογονική δόξα.
  
Εξωτερικό

No 1 Nίκαια- Κυανή Ακτή
 Αν είσαι από τους λίγους που διαθέτουν budget και θες πολυτέλεια και glam ακόμη και την περίοδο του Πάσχα, θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, αλλά το αξίζει. Η Ιταλογαλλική Ριβιέρα, το πριγκιπάτο του Μονακό με το καζίνο, τα πασίγνωστα θέρετρα της Κυανής Ακτής, τα μπαράκια όπου μπορείς να πέσεις «μούρη με μούρη» με celebrities και Hollywood stars, οι κομψές λεωφόροι και οι παραλιακές promenades με τις κομψές γαλλιδούλες αξίζουν πολύ.

No 2 Μαγιόρκα
 Μια εβδομάδα σε ένα νησί με Ισπανικό ταμπεραμέντο , γοτθικούς ναούς και όμορφα σοκάκια, με εξαιρετικό τοπικό κρασί και κουζίνα, με καστρομονάστηρα και Safari Park, με παραλίες για μπάνιο και σπήλαια που εντυπωσιάζουν. Πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα για να γνωρίσεις το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, αλλά το κόστος είναι πράγματι πολύ χαμηλό για αυτά που θα απολαύσεις.

No 3 Mάλτα
 Καιρός να δεις πως ζούσαν οι Ιππότες, μήπως μάθεις κάτι από αυτούς και με λίγη φαντασία, θα μπεις στο πνεύμα τους. Το αρχιπέλαγος της Μάλτας είναι μια ανάσα μακριά, αλλά θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μικρό παράδεισο. Θα σου θυμίσει πολύ την Ελλάδα, Ρόδο συγκεκριμένα, αλλά θα δεις πολλά γραφικά σημεία, κάστρα και πυργόσπιτα, λιμάνια και κολπίσκους, παραδοσιακές εικόνες και πόλεις που αποπνέουν γαλήνη και μυστήριο. Το νησί συνδυάζει εξαιρετικό τοπίο, πολιτισμό, φαγητό, και τιμές πολύ καλές. 
Νο 4 Κύπρος
 Θα δοκιμάσεις πασκιά και αφκωτές (πίτες όπου τοποθετείται ένα ή περισσότερα αυγά και πάνω από αυτά ένας Σταυρός από ζυμάρι). Θα ακούσεις το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα να ψήνουν τον οβελία στη σούβλα τραγουδώντας τα λεγόμενα τσιαττιστά. Θα δεις την ανοιξιάτικη φύση να ξυπνά και να στολίζεται με αγριολούλουδα και μαργαρίτες και θα κάνεις το πρώτο σου μπάνιο για τη σεζόν, στις απίστευτα όμορφες παραλίες του νησιού της Αφροδίτης.
Νο 5 Βυζαντινή Οχρίδα
Θα περιηγηθείς σε καλντερίμια, θα θαυμάσεις ελληνικά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες (Αγ. Σοφία, Αγ. Νικόλαος) και το κάστρο του Τσάρου Σαμουήλ. Θα κάνεις κρουαζιέρα στην προστατευμένη από την UNESCO Λίμνη Οχρίδα και διαδρομή μέσα από το Φαράγγι της Ράντιτσα (38 χλμ. το μεγαλύτερο βατό της Ευρώπης). Θα διασκεδάσεις με ζωντανή μουσική και θα απολαύσεις την ομορφιά της φύσης.

 

 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: