Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Δωρεά Οργάνων. Η σωστή ενημέρωση του κοινού οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής!!!!



Δωρεά Οργάνων


Η σωστή ενημέρωση του κοινού οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής



Η σκέψη και μόνο πως έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε τη ζωή συνανθρώπων μας μετά το πέρας της ζωής μας, μας κάνει να νιώθουμε ένα αίσθημα δέους και ευθύνης - ιδιαίτερα, όταν γνωρίζουμε πως από τη δική μας στάση, εξαρτάται η  ζωή συνανθρώπων μας. Αλλά και αντίστροφα αν σκεφτούμε ότι κάποια στιγμή της ζωής μας εμείς ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση για να συνεχίσει να ζει, τότε πιθανότατα να περιμέναμε εναγωνίως την προσφορά των οργάνων ενός ανθρώπου που δεν τα χρειάζεται πια…



Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις (κατάσταση «φυτό»). Αφορά στην καταστροφή του εγκεφαλικού στελέχους όπου εδράζουν ανώτερες ψυχικές  και γνωσιακές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η σκέψη, η αντίληψη καθώς και  ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση. Το σημείο «κλειδί» μεταξύ εγκεφαλικού θανάτου και μόνιμης φυτικής κατάστασης είναι η λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους. Στον εγκεφαλικό θάνατο παύει να λειτουργεί το εγκεφαλικό στέλεχος. Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεως είναι ιατρικώς ευδιάκριτη και σε καμία περίπτωση άνθρωποι σε φυτική κατάσταση δεν θεωρούνται δυνητικοί δότες οργάνων. Για το λόγο αυτό είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η ανεπανόρθωτη βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να θεωρηθεί όλος ο εγκέφαλος νεκρός.

Η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου γίνεται από 3 διαφορετικούς ιατρούς με πολλές ειδικές και αλάνθαστες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμασίες και επαναλαμβάνεται μάλιστα 2 φορές μετά από ένα 8ωρο από την πρώτη διάγνωση. Οι ιατροί γνωρίζουν τι σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η τεχνητή διατήρηση της ζωής είναι ανώφελη και ο μόνος λόγος για τον οποίο δικαιολογείται και παρατείνεται η μηχανική υποστήριξη του εκλιπόντος, είναι η προσφορά των οργάνων του προς μεταμόσχευση. Σημειωτέον δε ότι στους 3 ιατρούς που διαγιγνώσκουν τον θάνατο δεν συμμετέχει ιατρός μεταμοσχευτικής ομάδας.

Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου οικογένεια του δυνητικού δότη, προσεγγίζεται και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος από τους Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων των ΜΕΘ.  Οι Συντονιστές μεταμοσχεύσεων είναι ιατροί που εργάζονται σε ΜΕΘ, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι από τον ΕΟΜ στη σωστή προσέγγιση των συγγενών και την οργάνωση της πολύπλοκης διαδικασίας της Δωρεάς εσωτερικά στη ΜΕΘ σε συνεργασία πάντοτε με τον ΕΟΜ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητηθεί το θέμα ενδοοικογενειακά.

Η διστακτική στάση των Ελλήνων και η αποφυγή ενημέρωσής τους για τη Δωρεά Οργάνων λόγω των ταμπού και των προκαταλήψεων, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων καθώς οδηγεί στην έλλειψη προσφοράς οργάνων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), φορέας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αρμόδιος για τον έλεγχο και τη διαδικασία των Μεταμοσχεύσεων. Πρόσφατα μάλιστα αναβαθμίστηκε το σύστημα καταγραφής των δωρητών οργάνων, δημιουργώντας ένα αρχείο δυνητικών δοτών ακόμα πιο έγκυρο, εύχρηστο και αποτελεσματικό. Παράλληλα, ανανεώθηκε και η κάρτα δωρητή οργάνων, η οποία έχει τη μορφή πλαστικής κάρτας και εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παλαιότερες κάρτες δωρητών οργάνων ισχύουν κανονικά, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν την επανέκδοση της κάρτας τους στη νέα της μορφή.

Στο τετραψήφιο 1147 ή στο 210–6471200, έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με εκπροσώπους του Ε.Ο.Μ., προκειμένου να ενημερωθούμε σωστά και υπεύθυνα, και να αποφασίσουμε να κάνουμε πραγματικότητα τη σημασία της Δωρεάς - για να δώσουμε την ευκαιρία για ζωή, σε ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας!
 
Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας Μεταμόσχευσης. Οι Μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι ένα από τα πιο θαυμαστά επιτεύγματα της ιατρικής, εξαρτώνται όμως αποκλειστικά από τη γενναιοδωρία των δωρητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να χαρίσουν αυτό το «δώρο ζωής» σε ασθενείς συνανθρώπους τους. Δυστυχώς όμως, η μη αξιοποίηση οργάνων από αποβιώσαντες ανθρώπους, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα.

Γνωρίζετε ότι….
…..η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον?
…..η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που καταλήγουν ενώ νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και όχι από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα ή σε φυτική κατάσταση?
…..οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να βρεθεί και γι αυτούς ένα μόσχευμα σε περίπτωση που το είχαν ανάγκη για να συνεχίσουν να ζουν, όμως μόλις 100.000 Έλληνες έχουν την Κάρτα Δωρητή?
…...τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων?
…..ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας, που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση?

Πως πραγματοποιείται η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων?
Βασική & απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει οποιασδήποτε διαδικασία σχετική με τη Δωρεά Οργάνων είναι η πιστοποίηση του Εγκεφαλικού Θανάτου. Η διάγνωσή του γίνεται από 3 έμπειρους ιατρούς, κανένας από τους οποίους δεν έχει σχέση με τη μεταμοσχευτική ομάδα. Η διαδικασία αυτή προηγείται οποιασδήποτε σκέψης για Δωρεά Οργάνων & αποτελεί καθήκον των ιατρών της Μ.Ε.Θ., ανεξαρτήτως δωρεάς, για λόγους πρωτίστως ηθικής & βιοηθικής. Στην περίπτωση της πιστοποίησης του θανάτου, σύμφωνα με το Ν. 2737/1999, ο θεράπων ιατρός ενημερώνει τους συγγενείς τού εκλιπόντος για τη δυνατότητα δωρεάς ιστών & οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση, ώστε να εκφράσουν τη συναίνεση ή την άρνησή τους, αν ο εκλιπών δεν είχε Κάρτα Δωρητή. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες & εφ όσων εγγράφως γνωστοποιηθεί στον Ε.Ο.Μ. η πρόθεση της Δωρεάς Οργάνων, ενεργοποιείται η διαδικασία από τον δότη στους υποψήφιους λήπτες, η οποία συντονίζεται αποκλειστικά από τον Ε.Ο.Μ.

Ποια Όργανα μεταμοσχεύονται?
Η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, τα νεφρά, το πάγκρεας, οι κερατοειδείς, το δέρμα και κάποια οστά. Μάλιστα τα «διπλά» όργανα μεταμοσχεύονται σε 2 διαφορετικούς λήπτες! Άρα ένας δότης, μπορεί να δώσει ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους!

Ενημερώστε την οικογένειά σας και εξηγήστε τους το γιατί
Ο νόμος των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας (ν. 2737/1999) ορίζει την ισχύ της «Μη Εικαζόμενης» Συναίνεσης, δηλ. για τη Δωρεά Οργάνων απαιτείται η πρότερη, εν ζωή, συναίνεση του πολίτη (Κάρτα Δωρητή) ή άντ’ αυτού, η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος στην Δωρεά των Οργάνων του. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην αρχή της αυτονομίας των πολιτών.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενημερώσει την οικογένειά μας, ότι θα θέλαμε μετά θάνατον να δοθούν τα όργανά μας προς μεταμόσχευση. Με τον τρόπο αυτό, τη δύσκολη εκείνη στιγμή της απώλειας του αγαπημένου προσώπου, η ευθύνη της απόφασης δεν βαρύνει τους συγγενείς του, αλλά είναι κάτι προαποφασισμένο από τον ίδιο τον εκλιπόντα. Μάλιστα συνήθως γίνεται σεβαστή με ανακούφιση από τους οικείους ως εκπλήρωση της τελευταίας επιθυμίας του.
Αξίζει να γνωρίζουμε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, η οικογένεια πάντοτε ενημερώνεται και ερωτάται, ανεξαρτήτως «εικαζόμενης» ή μη συναίνεσης και ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε κάρτα δωρητή ή όχι.

Ο σκοπός της Κάρτας Δωρητή είναι να συμβάλει στη διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων ανάμεσα στους πολίτες, καθώς και να διευκολύνει τους συγγενείς του εκλιπόντος στη συναίνεσή τους μετά τη διάγνωση του θανάτου. Η κάρτα δωρητή αναγράφει τα απλά δημογραφικά στοιχεία του πολίτη και πρακτικά δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν άλλον πέρα από τον ίδιο.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες?
• Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Μ στο
www.eom.gr
• Τηλεφωνήστε στο τετραψήφιο 1147 ή στο 210-2027000

Πώς μπορώ να γίνω Δωρητής Οργάνων?
Θα λάβετε ταχυδρομικά την προσωπική σας Κάρτα Δωρεάς Οργάνων συμπληρώνοντας:
• την παρακάτω δήλωση δωρητή και αποστέλλοντάς την ταχυδρομικά στον Ε.Ο.Μ : Τσόχα 5, 11521, Αμπελόκηποι (ή και με FAX στο 2107255066), ή
• τη δήλωση δωρητή που μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε από το www.eom.gr ή
• τη φόρμα εγγραφής στο Μητρώο Δωρητών Οργάνων που βρίσκεται στα Κ.Ε.Π. (η αίτηση αποστέλλεται υπηρεσιακά από τα Κ.Ε.Π. στον Ε.Ο.Μ.),

Και αν  αλλάξω γνώμη?
Απλά ενημερώνετε τον Ε.Ο.Μ. και ζητάτε τη διαγραφή σας από το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: