Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στην υγειά μας... και Αλκοτέστ!!!

 Mr. Yellow

Σήμερα είχα την πρώτη μου εμπειρία με το Αλκοτέστ. Μάλλον κακή αφού το τσίμπησα εκείνο το ροζ χαρτάκι. 100€!!!
 Δεν υπάρχει ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα που να θεωρείται ακίνδυνη για την οδήγηση. Τα όρια που έχουν θεσπίσει τα κράτη είναι καθαρά «νομικά» όρια. Δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί και να θεωρήσει την ευφορία που προξενεί το οινόπνευμα σαν αύξηση της ικανότητας για οδήγηση. Μην υποτιμάτε τους κινδύνους γιατί έτυχε μερικές φορές, να οδηγήσετε κάτω από την επίδραση αλκοόλ και δεν συνέβη ατύχημα. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα έρχονται όταν κανείς βρεθεί σε σχετικά δύσκολη θέση όπου οι ικανότητες δε συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της στιγμής.
Για να έχετε μία τάξη μεγέθους ανάλογα με το ποτό το οποίο πίνεται δοκιμάστε το παρακάτω τεστ...



 Ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίροια αλκοόλ αν το αλκοολόμετρο δείξει πάνω 0.25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (αν σου κάνουν αλκοτέστ) ή 0.5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος ( αν ζητήσεις αιματολογική εξέταση).

Τι σημαίνει αυτό;

Αν είσαι γυναίκα μετά από 1 ώρα από την κατανάλωση , αν έχεις πιει δύο μπύρες εισαι ελάχιστα πάνω από το όριο (0.58) ενώ δύο ουίσκι

0.66 γρ ανά λίτρο αίματος .

Οι άντρες είναι πιο τυχεροί από τις γυναίκες αφού με δυο μπύρες τη γλιτώνουν ενώ με δυο ουισκάκια είναι και πάλι ελάχιστα πάνω από το όριο(0.66). Τα όρια εξαρτώνται και από τα κιλά πάντα.



Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα ΄΄ευρήματα΄΄ του τροχονόμου…



Aν είσαι στο πρώτο όριο δηλ από. 0.25 mg/lt - 0,40 mg/lt θα πληρώσεις μόνο 78 ευρουλάκια.

Αν είσαι στο δεύτερο δηλ. 0,40 mg/lt - 0,60 mg/lt θα δώσεις 157 ευρώ και το δίπλωμά σου για 3 ολόκληρους μήνες.

Ενώ αν το παράκανες και είσαι στην κατηγορία με Νο3 δηλ 0,60 mg/lt και άνω θα δώσεις και 625 ευρώ, 6μήνες το δίπλωμά σου και θα περάσεις μια βόλτα από το αυτόφωρο ή θα σου κάνουν μήνυση.

Η διαφορά αυτόφωρο ή μήνυση εξαρτάται από το ποσοστό.

Συνήθως από 0.90 και πάνω σε κλείνουν μέσα…
Ελαιόλαδο, μέντες, σοκολάτες, τσίχλες, ακόμα και σκέτο νερό επιστρατεύουν οι Έλληνες οδηγοί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να... ξεγελάσουν το μηχανάκι του αλκοτέστ και να «βγουν καθαροί» στη μέτρηση. Ωστόσο, ματαιοπονούν διότι στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που κερδίζουν είναι λίγο χρόνο...
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας οδηγός δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια όταν έχει πιει πάνω από ένα-δύο ποτά, γι' αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει βαριά πρόστιμα τα οποία φτάνουν έως τη φυλάκιση. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ποτά;
«Αυτό είναι πολύ λεπτό σημείο, διότι άλλο το ουίσκι που σερβίρουμε εμείς στο σπίτι σε έναν φίλο και άλλο αυτό που πίνει στο μπαρ», απαντά ο κ. Μάριος Μαρσέλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Στα μπαρ χρησιμοποιείται μια μεζούρα που είναι 30 ml για τα δυνατά ποτά. Αντίστοιχα, ένα ποτήρι κρασί είναι περίπου 60-90 ml - και όχι το... νεροπότηρο που βάζουμε στο σπίτι και λέμε "ήπια ένα ποτήρι κρασί" - το σφηνάκι περίπου 15 ml και ένα ποτήρι μπίρα γύρω στα 300 ml, αλλά από την κοινή μπίρα που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ γύρω στο 5% και όχι από τα άλλα είδη που ξεπερνούν το 10%. Όταν, λοιπόν, λέμε ότι η ικανότητα οδήγησης επηρεάζεται από την κατανάλωση δύο ποτών, μιλάμε για τα ποτά των μπαρ και των εστιατορίων».
Σπιτικό ή μη, το ποτό περιέχει αλκοόλ – και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το απολαμβάνουμε μεν, να ξεφεύγουμε από την τσιμπίδα της Τροχαίας δε…
«Έχω ακούσει πολλά: για ανθρώπους που έχουν πάντα μια σοκολάτα στο αυτοκίνητο, για άλλους που τρώνε μέντα λίγο πριν από το αλκοτέστ, για σιροπιαστά γλυκά που ρίχνουν τα επίπεδα του αλκοόλ... Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει κάτι: ό,τι και αν κάνει μετά την κατανάλωση του αλκοόλ, δεν έχει κανένα όφελος», προσθέτει ο κ. Μαρσέλος,
«Όσον αφορά τα τρικ που χρησιμοποιούνται πριν, το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μια κάποια βάση είναι η κατανάλωση του ελαιολάδου. Και αυτό επειδή το αλκοόλ είναι πολύ λιποδιαλυτό, οπότε εάν φας μια τροφή όπως το λάδι που είναι πλούσια σε λιπαρά και μετά πιεις, καθυστερούν κάπως οι χημικές διεργασίες που γίνονται για να μεταβολιστεί».
H καθυστέρηση που επιτυγχάνεται είναι δύο ειδών. Αφενός αργεί η απορρόφηση του αλκοόλ (το αλκοόλ φυσιολογικά αρχίζει να απορροφάται αμέσως μόλις φτάσει στο στομάχι), αφετέρου η συγκέντρωσή του στο αίμα φτάνει στο μέγιστο σημείο με πιο βαθμιαίο τρόπο απ' όσο συνήθως. «Πρακτικά, αυτά σημαίνουν ότι αν πιει κανείς ένα "σφηνάκι" λάδι, θα καθυστερήσει κατά περίπου 10 λεπτά να αρχίσει η απορρόφηση του αλκοόλ, ενώ θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω για να κορυφωθούν τα επίπεδά του στο αίμα», λέει ο κ. Μαρσέλος.

«Αυτό, όμως, αποδίδει μόνο αν είναι να πιει κανείς 1-2 ποτά, όχι περισσότερα - και, βεβαίως, μιλάμε για οριακό όφελος».
Οι παράγοντες απορρόφησης
 
H αλήθεια είναι ότι η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο οργανισμός ενός ανθρώπου με ύψος 1,70 μέτρα και βάρος 70 κιλά μπορεί να μεταβολίζει περίπου επτά γραμμάρια αλκοόλ την ώρα. Τα γραμμάρια αυτά αντιστοιχούν στο μισό ενός ποτού στο μπαρ, δηλαδή, στα 15 ml από τα 30 ml, που μπορεί να είναι ένα ουίσκι ή άλλο «δυνατό» ποτό.
Ο οργανισμός, όμως, ενός ανθρώπου που είναι πιο κοντός και πιο αδύνατος μπορεί να μεταβολίζει λιγότερα γραμμάρια αλκοόλ κάθε ώρα, ενώ αυτός ενός ανθρώπου που είναι πιο ψηλός και πιο παχύς περισσότερα γραμμάρια. Ανεξαρτήτως βάρους, όμως, όσο περισσότερο πίνει κανείς τόσο περισσότερες ώρες χρειάζονται για να αποβληθεί από τον οργανισμό το αλκοόλ.
Πιο ευαίσθητες οι γυναίκες
Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης παράγοντες όπως η ψυχική διάθεση, η κούραση, η ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες, λ.χ., έχουν βραδύτερο μεταβολισμό απ' ό,τι οι άνδρες και γι' αυτό τα επίπεδα του αλκοόλ αυξάνονται πιο εύκολα στο αίμα τους.
Πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του αλκοόλ είναι επίσης οι ηλικιωμένοι και οι κουρασμένοι άνθρωποι, ενώ ακόμα και η λήψη φαρμάκων όπως τα ηρεμιστικά μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει το αλκοόλ. Το ίδιο και το αν κανείς πίνει με άδειο ή γεμάτο στομάχι, αλλά και το είδος των τροφών που έχει καταναλώσει κανείς, καθώς - όπως προαναφέρθηκε - μόνο οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές (όπως το λάδι, οι μπριζόλες και γενικώς τα κόκκινα κρέατα, αλλά και οι ξηροί καρποί) μπορεί να κάνουν κάποια διαφορά.

Τι να κάνετε
Όσοι, συνεπώς, δεν θέλουν να έχουν προβλήματα με την οδήγηση, αλλά και με τον... νόμο πρέπει να πίνουν μισό ή ένα ποτό την ώρα (για να προλαβαίνει ο οργανισμός τους να μεταβολίσει το αλκοόλ), με γεμάτο στομάχι (όχι με σαλάτες και ψάρια, αλλά με πλούσια σε λίπη φαγητά), το πολύ δύο ποτά και να πιάνουν το τιμόνι στα χέρια τους αφού περάσουν μία ή καλύτερα δύο ώρες από την τελευταία γουλιά...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: