Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

H πρώτευουσα του Καμασούτρα

 Mr. Yellow

Το Χατζουράχο είναι ένα μικρό τουριστικό χωριό  στην Ινδία με πολλούς ναούς ,το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι παγκοσμίως διάσημο για τα ερωτικά γλυπτά του!

Τα γλυπτά απεικονίζουν ένα ερωτικό πάνθεον από υπηρέτες,γυναίκες και άνδρες ,ζώα καθώς κάποιες σκηνές με σκοτεινές απολαύσεις ,το νόημα των οποίων χάθηκε στα βάθη του χρόνου.




Το θέμα των ερωτικών γλυπτών του Κατζουράχο είναι ασυνήθιστο, απαλλαγμένο από κάθε είδους ταμπού και είναι παγκοσμίως μοναδικό στο είδος του εξαιτίας της έκτασής του. Δεν είναι ακόμα γνωστό για ποιο λόγο οι αρχαίοι αρχιτέκτονες και γλύπτες έδωσαν τόσο μεγάλη προσοχή σ'αυτό το θέμα.Σύμφωνα με μια εκδοχή  τα γλυπτά έδειχναν  έναν εναλλακτικό τρόπο για να επιτευχθεί η απελευθέρωση της ψυχής και του σώματος.Κατά μία άλλη τα γλυπτά αποτελούσαν εγχειρίδιο εκμάθησης Καμασούτρα για τις μελλοντικές γενιές.




Το συγκρότητα αποτελείται από είκοσι ναούς,ο μεγαλύτερος των οποίων  είναι ο Kandarya-Mahadeva.  Όλα τα κτίρια έχουν ανεγερθεί από τον 9ο έως τον 12ο μ.Χ.Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι των ναών πλαισιώνονται με 646 γλυπτά.ερωτικής θεματολογίας φτιαγμένα από ψαμμίτη και γρανίτη.Πολλά γλυπτά είναι ακέραια,ενώ άλλα έχουν υποστεί αρκετή φθορά και ακρωτηριασμούς.

Αρχικά η πόλη της Khajuraho ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Chandela, αλλά μετά το XIII αιώνα, η πόλη εξαφανίστηκε από την ανθρώπινη μνήμη μέχρι τα μέσα του  ΧΙΧ αιώνα, όταν ένας Βρετανός μηχανικός έπεσε πάνω τους μέσα σε μια δύσβατη ζούγκλα και τράβηξε αυτές τις διασκεδαστικές φωτογραφίες των ναών. Φανταστείτε την έκπληξή του.


Σήμερα η πόλη είχε αποκατασταθεί, καθαρίζοστηκε από τη  βλάστηση και το 1986 αναγνωρίστηκε ως  ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.



































Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: