Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ 90s

Από MR. YELLOW




Αλέξια
Η Αλέξια είναι Κύπρια τραγουδίστρια με πολλές μεγάλες επιτυχίες στη δεκαετία του '80 και του '90. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1964 στην Αμμόχωστο της Κύπρου, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια ως τον Αύγουστο του 1974 όταν η τουρκική εισβολή ανάγκασε την οικογένεια της και χιλιάδες Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες μετακινούμενοι στο Νότο της χώρας. Απο μικρή ξεκινάει μαθήματα κλασικού τραγουδιού και πιάνο. Η απόλυτη super star των 80’s και 90’s! Πρωτοπόρος στην ελληνική pop, η Αλέξια παίρνει μέρος δύο φορές- για λογαριασμό της Κύπρου- στον διαγωνισμό της Εurovision, σπάει ρεκόρ σε πωλήσεις δίσκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι η πρώτη ελληνίδα τραγουδίστρια που συμμετέχει σε διαφημιστικό σποτ πασίγνωστου αναψυκτικού. Όσα κατάφερε να πετύχει

μόνο ένας Σάκης αργότερα! Επιτυχίες όπως «Ορκίσου», «Τα κορίτσια ξενυχτάνε», «Άσπρο Μαύρο» μας γυρνάνε πίσω στην εποχή της ντισκοτέκ, τότε που τα κορίτσια φορούσαν ένα μόνο σκουλαρίκι και αισθάνονταν πολύ προχώ...!

Μαντώ
Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1965 στον Πειραιά και κατάγεται από την Κάρπαθο. Η Μαντώ είναι κόρη του πιανίστα της τζαζ, Νίκου Σταματόπουλου, και της σοπράνο της λυρικής σκηνής, Μαίρης Απέργη, και θεωρήθηκε από μικρή παιδί-θαύμα για τις φωνητικές της δυνατότητες. Σαν παιδί εκτός απ' τις μουσικές σπουδές της και το σχολείο έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με την ομάδα του Ολυμπιακού. Σε ηλικία 13 ετών πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο Καλουτά συμμετέχοντας στη μουσική παράσταση ‘Jesus Christ Superstar' υπό την επιμέλεια των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Μαλαβέτα, ενώ το 1981 μπαίνει στην ελληνική δισκογραφία συμμετέχοντας με το όνομα Mandy στο Granny Motorcycle σε μουσική και στίχους του Τζίμη Πανούση. Με αυτό το ψευδώνυμο κυκλοφορεί το 1985 το maxi single Fill Me Up / Love Me Baby, 126106 CBS και τον επόμενο χρόνο το Set Yourself In Motion / Where Do I Begin, 127171 CBS, σε παραγωγή Κώστα Χαριτοδιπλωμένου. Μετά την επιτυχία των δυό αυτών maxi singles φεύγει για την Αμερική όπου κάνει μαθήματα φωνητικής με τον Hal Shaefer, δάσκαλο επίσης των Barbra Streisand και Liza Minelli και μαθήματα κινησιολογίας. To 1987 κάνει άλλη μια εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με τη συμμέτοχή της στη συλλογή «Τα 10 Δεκαρια» μαζι με την Πωλίνα, την Καίτη Γαρμπή, την Σοφία Βόσσου, τον Ανδρέα Μικρούτσικο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Σάκη Μπουλά και τον Στέλιο Σταυράκη, και ερμηνεύει το «Στα ζεστά φεγγάρια» (διασκευή του “The land of 1000 dances) και «Το Γράμμα» (διασκευή του “The letter”). Το 1989, ενώ υπάρχει ήδη συμβόλαιο με τη CBS (νυν Sony Music), έρχεται η πρόταση από Ελλάδα -και συγκεκριμένα από τη MINOS EMI- για δίσκο με ελληνικό στίχο. Έτσι, το 1989 κυκλοφορεί την πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά "Δωσ' μου ένα φιλί...Αυτό το καλοκαίρι". Κι έτσι ξεκινά μια σειρά επιτυχημένων δίσκων, επί ελληνικού εδάφους πλέον . «Ερημήν μου θα γίνουνε κομμάτια τα φιλιάααα…» τραγουδούσε η φωνάρα Μαντώ κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του video clip της, στην Τυνησία. Υπενθυμίζουμε ότι τότε υπήρχε και ελληνική δισκογραφία και χρήματα για τέτοιες υπερπαραγωγές. Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision με το τραγούδι "Never Let you Go" σε μουσική δική της και στίχους του Τέρρυ Σιγανού και κατέλαβε την 17η θέση στην τελική κατάταξη. Η Μαντώ είναι παντρεμένη απ' το 2001 και έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος
Ο πλέον ακριβοθώρητος συνθέτης και τραγουδοποιός των 80’s και 90’s. Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος φαίνεται ότι είχε βρει την συνταγή της επιτυχίας. Πώς έχουμε τον Φοίβο σήμερα; Με τα τραγούδια του σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή. Έγραφε για όλες τις stars της pop σκηνής... από τη Μαντώ, τη Σοφία Αρβανίτη και την Αλέξια μέχρι και για τις πιο λαϊκές τραγουδίστριες όπως τη Lady Άντζελα και τη Σαμπρίνα. Αλλά και τα τραγούδια που «κράτησε» για τον εαυτό του, τα πήγαν κάτι παραπάνω από καλά! Ανάμεσα τους, οι επιτυχίες: «Καίγομαι», «Ζηλεύω», «Ψηλές, κοντές», «Βραδινό μπανάκι» και το super κομμάτι «Lost in the night».




Σοφία Αρβανίτη
Η Σοφία Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα 4 Μαΐου 1968 τραγουδίστρια, αρχικά της pop και αργότερα και του λαϊκού ρεπερτορίου. Στο διάστημα 1985-2007, είχε συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές, όπως η Άννα Βίσση, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Καρβέλας, αλλά και με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος.. Μαζί με τον Μιχάλη Ρακιντζή ήταν το μουσικό ζευγάρι της δεκαετίας του 90', όπως ακριβώς η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας και για να κάνουμε και το κουτσομπολιό μας, η Σοφία και ο Μιχάλης ήταν μαζί και στη ζωή! Αν και στο ξεκίνημα της καριέρας της, μας συστήθηκε ως μία καθαρά pop τραγουδίστρια, στη συνέχεια γοητεύτηκε από μία νέα -για τα δεδομένα- μόδα : το ελαφρολαϊκό. Έτσι τα πρώτα της pop τραγούδια «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια», «Δεν μένει εδώ», και «Σοκολατί», διαδέχτηκαν κομμάτια με πιο λαϊκή ενορχήστρωση όπως το «Φύγαμε» , «Αυτόφωρο» και το ντουέτο της με την Bonnie Tyler «Πεθαίνω στην ερημιά». Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ήρθε μετά από τον χωρισμό της με τον Μιχάλη Ρακιντζή και δεν ήταν άλλη από το all time classic κομμάτι «Ζωή σαν Πορτοκάλι». Από τις αρχές του 2010, παρουσιάζει δίωρη εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό e-Rock.gr. Το άλμπουμ "Χωρίς Retouche", κυκλοφόρησε στα μέσα του Αυγούστου 2009. Περιέχει 12 τραγούδια που 5 από αυτά, υπογράφει ο Ανδρέας Λάμπρου και συμμετέχει στο "Back To The future" του Μιχάλη Ρακιντζή (2011)


Κώστας Μπίγαλης
Ο κώστας Μπίγαλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου το 1953 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1975 μετά τη νίκη με το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό μουσικής για ερασιτέχνες. Έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ, έπαιξε στη rock opera  "Jesus Christ Super Star", μπήκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με τα βραβεία για τους καλύτερους στίχους και καλύτερη Σύνθεση και το 1981 ηχογράφησε δύο τραγούδια για το soundtrack της Αμερικανικής ταινίας Next One. Το 1984 αποτέλεσε το μουσικό δίδυμο Big Alice μαζί με την Μαριάννα Ευστρατίου. Έκαναν νούμερο ένα hit στην Ελλάδα το μου λείπεις και ταξίδεψε σε 18 άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Περιόδευσε στο εξωτερικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα. Είχε το πρώτο του άλμπουμ την ίδια χρονιά. Μεγάλη επιτυχία του ήρθε το 1992 με το δεύτερο άλμπουμ του, το οποίο έγινε πλατινένιο.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Κώστα Μπίγαλη να ερμηνεύει το «H κόρη του περιπτερά», το «Μικρή μου Μέλισσα», το «Καπελάκι», το «Ρίνα, Κατερίνα», το «ο Έρωτας σου θάλλασα» ή το κομμάτι των κομματιών «Του αιγαίου τα blues»; Στα τραγούδια του Μπίγαλη οι στίχοι είναι το κάτι άλλο! (Το καπελάκι μου στραβά φόρεσα κι άντε γεια χαρά, έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια/Βαρέθηκα τη τρέλα σου τα πήγαινε και έλα σου/τέρμα τα ζαχαρώματα, τέρμα τα παρακάλια). Ανάλαφρα, χαρούμενα και μακριά από καψουρό-μιζέριες, τα τραγούδια του Κώστα Μπίγαλη διαθέτουν μία αθωότητα και το σημαντικότερο, διαθέτουν χιούμορ. Αγαπημένος μου τίτλος; «Ψούρης, καψούρης».

Θάνος Καλλίρης
Ο Θάνος Καλλίρης γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου το 1962 στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι ο κιθαρίστας και συνθέτης, Τίτος Καλλίρης. Στη δεκαετία του 1980, ήταν μέρος του pop μουσικού συγκρότηματος Bang (μαζί με τον Βασίλη Δερμιτλή). Συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision
Βaby face, καστανόξανθος και με φωνή λες και είχε φτιαχτεί για μπαλάντες, ο Θάνος Καλλίρης πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ο αγαπημένος των κοριτσιών. Και έτσι έγινε! Από το 1991 και έπειτα, που ακολούθησε σόλο καριέρα ενώ  συνήθιζε να γράφει, να ερμηνεύει και να ενορχηστρώνει τα τραγούδια των προσωπικών του άλμπουμ ενώ πολλές φορές σκηνοθετούσε και τα video clips του. Το τελευταίο άλμπουμ του έχει τον τίτλο "Για χάρη σου μπορώ", στο οποίο έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες. Η εργατικότητα του ανταμείφθηκε με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και με ένα ορκισμένο fun club, που ακόμα και σήμερα θα ζήλευαν πολλοί!

Στέφανος Κορκολής
 Ο Στέφανος Κορκολής είναι Έλληνας συνθέτης, πιανίστας και ερμηνευτής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1960 και μεγάλωσε στα Πατήσια. Θείος του είναι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας. Χαρακτηρίστηκε "παιδί θαύμα", αφού άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των πέντε χρόνων χωρίς να έχει διδαχθεί. Πρώτη του δασκάλα ήταν η σολίστ του πιάνου Μαρίκα Παπαϊωάννου. Μέχρι τα εφτά του χρόνια έδινε ρεσιτάλ ως αυτοδίδακτος. Στα ένδεκα χρόνια του δίνει τυπικές κατατακτήριες εξετάσεις στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές στο πιάνο την Φοίβη Βάλληνδα και στην αρμονία τον Μενέλαο Παλλάντιο. Δυόμιση χρόνια μετά, λαμβάνει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου. Κερδίζει το πρώτο βραβείο καθώς και υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλο επίπεδο στο Παρίσι.

Από 17 χρονών και για 11 χρόνια έδινε ρεσιτάλ στη γαλλική πρωτεύουσα ως "... ο Γάλλος πιανίστας Κορκολής, εθνικότητας ελληνικής...". Παρακολουθεί σεμινάρια για διεύθυνση ορχήστρας, ενορχήστρωση με δασκάλους όπως ο διάσημος σολίστ Χόροβιτς και η Ιβόν Λεφεμπίρ κ.α. Παράλληλα, γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφο. Έντεκα χρόνια μετά "αφήνει" την κλασσική μουσική και "χάνει" την γαλλική κρατική υποτροφία. Τότε αρχίζει να κάνει ανεξάρτητες παραγωγές δίσκων ως συνθέτης και ενορχηστρωτής και έτσι έρχονται οι πρώτοι χρυσοί δίσκοι. Το 1999, ξέσπασε σκάνδαλο μέσα από τις εκπομπές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο κρυφός αρραβώνας του με νεαρή - 15χρονη - θαυμάστρια του από την Κω, μέσω προβολής προσωπικού βίντεο της ερωτικής τους ζωής. Σαν αποτέλεσμα των αποκαλύψεων, ο Κορκολής έφυγε για αρκετό διάστημα στο εξωτερικό. Η κατηγορία της αποπλάνησης η οποία διατυπώθηκε, δεν ευσταθούσε καθώς σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο η ελάχιστη ηλικία για σύναψη ερωτικών σχέσεων με ενηλίκους ορίζεται στην ηλικία των 15 ετών, και επιπλέον οι γονείς της νεαρής ήταν ενήμεροι για την σχέση. Ανάμεσα στις κατηγορίες ήταν και η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών για την οποία ο Κορκολής αθωώθηκε από το δικαστήριο.
Ακόμα ένας ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του 90΄! Αυτό που μου έρχεται σαν πρώτη εικόνα, είναι ο καλοκαιρινός και λευκοντυμένος Στέφανος Κορκολής να παροτρύνει τα κορίτσια να "ντυθούν πρόχειρα και να βγάλουν το κραγιόν τους" . Τον θυμάμαι όμως και σε πιο rock και dark εκδοχές. Με μαύρο δερμάτινο γιλέκο να τραγουδάει ένα από τα καλύτερα - κατά τη γνώμη μου – κομμάτια του, το  «Με το σημάδι του σκορπιού», όπως και το πασίγνωστο "Σκόνη και θρύψαλα"!


Μιχάλης Ρακιντζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Έρφοι Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Ασχολήθηκε με τη μουσική από 10 χρόνων, παίζοντας κιθάρα και συμμετέχοντας σε σχολικά group. 
Από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου ο Μιχάλης δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Η μουσική του "τρώει" όλο τον ελεύθερο χρόνο όταν εκείνος βρίσκεται για σπουδές στην Αγγλία, όπου τελικά παίρνει το πτυχίο Mechanical Engineering. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε το συγκρότημα Scraptown , με το οποίο κυκλοφόρησε τρεις δίσκους από το 1982 έως το 1985, καθώς και δύο maxi singles. Το ένα από αυτά, με τίτλο «Viva Sahara» κυκλοφόρησε και στο εξωτερικό. Στο απόγειο όμως της επιτυχίας τους και ύστερα από εμφανίσεις στη Γαλλία το συγκρότημα διαλύεται και ο Μιχάλης αρχίζει τη σόλο καριέρα του στην Ελλάδα. Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το «Μωρό μου Φάλτσο» το 1987. Ο ίδιος, διατηρώντας τις καθαρά ROCK καταβολές του (DEEP PURPLE, BLACK SABBATH) "σπάει" τα ROCK σύνορα και μπαίνει σε ποπ μουσικούς δρόμους, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν σχεδόν αδιάβατοι για την Ελληνική δισκογραφία. Ταυτόχρονα συνθέτει καθαρά «ηλεκτρονικά» κομμάτια, ενώ σε άλλα συνδυάζει τη Δυτική και Ανατολική μουσική κουλτούρα. Ακολούθησαν άλλα πολλά, καθώς επίσης και το soundtrack της ταινίας «Ισόβια». Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με μεγάλα ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως η Μπόνι Τάιλερ και ο Ίαν Γκίλαν. Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Ταλίν της Εσθονίας, με το τραγούδι του S.A.G.A.P.O. ή «Σ' αγαπώ», με το οποίο κατέλαβε την 17η θέση. Σε συνεργασία με τα «Ταλέντα δίχως αύριο» κυκλοφόρησε το 2005 το CD με τίτλο Bar Code.  

 Ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν το είδωλο της ποπ σκηνής και με κάθε δισκογραφική του κυκλοφορία ή ζωντανή του εμφάνιση προκαλούσε πανικό. Μπορεί να μην σε κέρδιζε με τη πρώτη (ίσως έφταιγε και αυτό το ψιλό-βαριεστημένο ύφος που είχε όταν τραγουδούσε) αλλά ο Μιχάλης είχε αυτό το κάτι. Σήμερα, τόσο τα τραγούδια όσο και τα video clips του, θεωρούνται συλλεκτικά. Η αλήθεια είναι δεν χρειάζεται να σου τα υπενθυμίσω αφού δεν έχουν σταματήσει να παίζουν από τότε. Για τυπικούς όμως λόγους, παραθέτω μερικά: «Μωρό μου φάλτσο», «Είσαι σαν κουνέλι», «Τυχερούλα», «Πιες», «Νανά» και το « Προκαλείς» στο video clip του οποίου θα δεις την Ελένη Μενεγάκη καστανή!

Πωλίνα
 Το πραγματικό της όνομα είναι Πωλίνα-Παρασκευή Μισαηλίδου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία χωρίς όμως να φοιτήσει ποτέ. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, έχει θεατρική παιδεία και μιλά αγγλικά και γαλλικά. Πριν 25 χρόνια ξεκίνησε ερασιτεχνικά το τραγούδι και πρωτοεμφανίστηκε στο On the Rocks. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε όλες τις μεγάλες νυχτερινές πίστες δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Το 1981 ξεκίνησε η πεντάχρονη συνεργασία της με τον Γιώργο Μαρίνο στη Μέδουσα. Κέρδισε 2 βραβεία σε φεστιβάλ της Αυστρίας και του Τόκιο με τραγούδια του Κώστα Τουρνά και του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου. Πήρε μέρος στο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον του 1979, κάνοντας φωνητικά στο τραγούδι "Σωκράτης", που ερμήνευσε η Ελπίδα. Μετείχε και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1977 ερμηνεύοντας το τραγούδι "Ζει". Άρχισε δισκογραφία με την «Mπιρίμπα» των Σταμάτη Kραουνάκη και Χάρη Χαλκίτη, το 1986. Έχει γράψει 11 προσωπικούς δίσκους στις εταιρείες SONY και EMI κι έχει συμμετάσχει σε δουλειές πολλών συναδέλφων της. Μία εγχώρια Lady Gaga. Απενεργοποιημένη ως προς τις στιλιστικές της επιλογές , συνήθιζε να επαναλαμβάνει στα τραγούδια της την ίδια φράση… Να κάνουμε push ups, να κάνουμε push ups, να κάνουμε και τέλειο κορμί, Push Ups ή Και όλοι θα παίζουνε μπιρίμπα , μπιρίμπα, μπιρίμπα, φωνάζοντας αρίμπα, αρίμπα, αρίμπα! Από το playlist των επιτυχιών της δεν θα μπορούσαν να λείπουν το «Ροζ μπικίνι» και το «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες».



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: