Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΛΑΘΑ

Από Mr. Yellow κ' Miss Green
 Φωτογράφιση απο Christina "Penny" photography

FouskaNews: Σε ποια ηλικία αντιληφτήκατε το υποκριτικό σας ταλέντο και τί σπουδές ακολουθήσατε για να το καλλιεργήσετε;

Σ. Καλαθάς: Είμαι πολύ  τυχερός γιατί έχω μπει στο χώρο του θεάτρου από τα 11 μου χρόνια, ερασιτεχνικά στην αρχή, σε μια θεατρική ομάδα του Δήμου Δάφνης και ξεκινήσαμε να ανεβάσουμε ένα παραμύθι για πλάκα. Τελικά το ένα παραμύθι έφερε το άλλο...
παραμύθι και έχει καταντήσει αυτό το παραμύθι να με ακολουθεί τόσες δεκαετίες και νιώθω και πολύ τυχερός. Όσο για της σπουδές που με ρώτησες , σπούδασα οικονομικά και λίγο πριν πάρω το πτυχίο μου -που το πήρα- ξεκίνησα στην δραματική σχόλη της Μαίρης Τράγκα όπου  τελείωσα αριστούχος.

FouskaNews: Το επάγγελμά σας δηλαδή το βλέπετε έτσι, σαν ένα όνειρο, σaν ένα παραμύθι…

Σ. Καλαθάς: Δεν γίνεται στην Ελλάδα να το δεις διαφορετικά  γιατί δεν είναι επάγγελμα, σιγά σιγά όπως πάνε τα χρόνια θα γίνει χόμπι, θα πρέπει να κάνουμε και κάποια άλλη δουλεία για να κάνουμε θέατρο και ήδη δεν αργεί και πολύ αυτό να συμβεί. Από εκεί και πέρα όταν έχεις πάθος και αγαπάς  αυτό που κάνεις και έχεις μεράκι , νομίζω ότι όλα αντιμετωπίζονται.

 FouskaNews: Ποιος ήταν ο δυσκολότερος ρόλος στην καριέρα σας και γιατί;

Σ. Καλαθάς: Ο θεός Απόλλωνας στην Ορέστεια όπου έπαιξα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, γιατί το να παίζει ένας ηθοποιός στο ευαγγέλιο του θεάτρου που είναι η Ορέστεια του Αισχύλου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό.

FouskaNews: Πόσο δύσκολο και κατά πόσο επηρεάζει την ψυχοσύνθεση σας ένας συνδυασμός διαμετρικά αντίθετων ρόλων σε ταυτόχρονο χρονικό διάστημα;

 Σ. Καλαθάς: Έχουμε μάθει  από ένα σημείο και μετά , όταν σβήνουν τα φώτα , θέλοντας πάντα λίγο χρόνο να βγούμε από την κατάσταση του ρόλου, αλλά μετά συνεχίζεται η καθημερινότητα μας δεν κουβαλάμε και στο σπίτι μας το ρόλο.

FouskaNews: Δεν κρατάτε στοιχεία από διάφορους ρόλους που ίσως ήταν έντονοι και κατ’ επέκταση να έχουν επηρεάσει και την προσωπικότητα σας;

Σ. Καλαθάς: Δεν ξέρω αν είναι οι ρόλοι ή είναι τα κείμενα, πρέπει να σου πω ότι όταν κάθε μέρα, η δουλειά σου είναι να περνάς 5 και 6 ώρες την ημέρα μέσα σε πολύ σημαντικά θεατρικά κείμενα, όλων αυτών των σπουδαίων συγγραφέων που είχα την χαρά να παίξω , βεβαίως και όλο αυτό διαμορφώνει  την προσωπικότητα μου.

FouskaNews: Μετά από όλες τις τηλεοπτικές συμμετοχές που είχατε, ποια έχει ξεχωρίσει μέσα σας καλλιτεχνικά και τι είδους προγράμματα πιστεύετε ότι θα έπρεπε να προβάλλονται στην τηλεόραση;

Σ. Καλαθάς: Ίσως επειδή είναι και το πιο φρέσκο και το πιο αγαπημένο μου, σίγουρα ο Δημήτρης Μπέλος  από τα μυστικά της Εδέμ με την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία. Θα έπρεπε να προβάλλονται νομίζω, πιο εκπαιδευτικού ύφους εκπομπές  , κάτι που λείπει από την ελληνική τηλεόραση ...

Αν είχα την δύναμη θα έφερνα δικαιοσύνη στον κόσμο που ζούμε.

FouskaNews: Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από την ελληνική τηλεόραση και το θέατρο; Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο ποια θα ήταν η επιλογή σας και γιατί;

Σ. Καλαθάς: Σαφώς το θέατρο! Το θέατρο είναι η δουλειά του ηθοποιού , στο σανίδι μπορείς να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου. Η τηλεόραση είναι κατά κάποιο τρόπο ‘’αναγκαίο κακό’’ , το οποίο βέβαια σε βοηθάει να πάρεις ωραίους ρόλους στο θέατρο.

 FouskaNews: Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας ; Το επάγγελμα σας, σας αφήνει τον κατάλληλο χρόνο ώστε να αφιερώνεστε στις πιο προσωπικές σας στιγμές;

Σ. Καλαθάς: Τον χειμώνα είναι συνήθως πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα μου, αλλά έχω την πολυτέλεια το καλοκαίρι, να είμαι λίγο πιο χαλαρός  και να ταξιδεύω , που είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη αγάπη μου να ταξιδεύω, να γνωρίζω άλλους πολιτισμούς, άλλες εικόνες, άλλες μυρωδιές και νομίζω αυτό όλο με ωφελεί και σαν ηθοποιό.

FouskaNews: Ποια πράγματα θα μπορούσαν να σας γοητεύσουν σε έναν άνθρωπο και ποια να σας απωθήσουν;

 Σ. Καλαθάς: Οπωσδήποτε η ειλικρίνεια του, το βλέμμα του να είναι καθαρό , το χαμόγελο του, η καθαρότητα της σκέψης και η εξυπνάδα. Αυτό που σίγουρα με απωθεί είναι αν καταλάβω το δήθεν , το οποίο πραγματικά με ενοχλεί... Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που όλα είναι δήθεν γύρω μας... Αλλά και το ψέμα... το ψέμα με ενοχλεί πάρα πολύ , θεωρώ ότι υποτιμά την νοημοσύνη μου.

FouskaNews: Πείτε μας λίγα λόγια για την μέθοδο υποκριτικής <<συναισθηματικής διαλεκτικής>> που ακολουθείτε στην σχολή σας και τι πιστεύετε ότι αφήνουν τα μαθήματα σας στους μαθητές.

Σ. Καλαθάς: Καταρχήν αυτή είναι μια μέθοδος υποκριτικής που δεν απευθύνεται μόνο σε ηθοποιούς  , οι περισσότεροι μου μαθητές είναι επαγγελματίες  σε διάφορα επαγγέλματα που απλά θέλουν να ρίξουν λίγο φως στον συναισθηματικό τους κόσμο. Εμείς λοιπόν μέσα από απλές ασκήσεις , μέσα από ήχους, από μουσικές, από αυτοσχεδιασμούς, μαθαίνουμε να ενεργοποιούμε τα 7 βασικά συναισθήματα και  να τα ελέγχουμε γιατί εκεί συνήθως χάνουμε την μπάλα στη ζωή και μετά έρχεται το θεατρικό κείμενο, η ορθοφωνία, η γλώσσα σώματος και όλο αυτό καταλήγει να γίνει τέχνη θεάτρου που ουσιαστικά γίνεται τέχνη ζωής .

FouskaNews: Ποια είναι το επαγγελματικά σας σχέδια για τον χειμώνα;

Σ. Καλαθάς: Παρουσιάζω την εκπομπή της Auto Marin , μια εκπομπή με αυτοκίνητα, κάνω πολλές μεταγλωττίσεις και πολλά  σπικάζ σε ντοκιμαντέρ, διδάσκω στην σχολή μου και στην μοναδική σχολή μιούζικαλ στην Ελλάδα "Σχολή Μιούζικαλ Φακανά-Κοσκινά" και φυσικά συμμετέχω στην καταπληκτική παράσταση "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ". Να σου πω ότι ξεκινάω και άλλη μια ομάδα της <<συναισθηματικής διαλεκτικής>>  στα βόρεια προάστια και θα γίνεται μάλλον κάθε Δευτέρα, είμαστε ακόμα στα σκαριά και όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου στο facebook -> Στελιος Καλαθας

Ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε πιο γενναιόδωροι  

 με τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, με αυτούς που έχουν ανάγκη 

να πάρουν και να δώσουν αγάπη... γιατί η αγάπη είναι μεγάλη δύναμη!!

FouskaNews: Λίγα λόγια για την παράσταση «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»;

Σ. Καλαθάς: Πρέπει να σου πω ότι είναι πολύ ευτυχής συγκυρία που φέτος είμαι σε αυτό το σπουδαίο έργο. «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Καταρχήν σαν βιβλίο είναι το δεύτερο σε αναγνωσιμότητα μετά την βίβλο, καταλαβαίνεις λοιπόν την δυναμική που έχει αυτό το κείμενο. Είναι ένα υπέροχο έργο , αλλά πολλοί που δεν το ξέρουν νομίζουν ότι είναι καταθλιπτικό ή ότι θα σε ψυχοπλακώσει, σε πληροφορώ ότι έχει απίστευτα μηνύματα ελπίδας, έρωτες, αγάπες, τρυφερότητα και έχει και φοβερά μηνύματα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζούνε μέσα στο γκρίζο και οφείλουν να ψάξουν όλες αυτές της ακτίνες που μπαίνουν μέσα από αυτή την σοφίτα... Εγώ κάνω τον κύριο Ντάσελ, ένα γοητευτικό οδοντίατρο που μένει μαζί με την Άννα Φρανκ στο ίδιο δωμάτιο.
{Απόδοση: Δημήτρης Μοθωναίος & Βάσια Παναγοπούλου Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ Σκηνικά: Μυρτώ Αναστασοπούλου Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΕΣ: Γιάννης Καρατζογιάννης, Αγγελική Δαλιάνη, Ελένη Κρίτα, Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ρεγγίνα Παντελίδη, Στελιος Καλαθας}
Η παράσταση παίζεται στο θέατρο  Άνεσις- Θεατρική Σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» Λ.Κηφισίας 14,Αμπελόκηποι Τηλ.: 2107488881
Το θέατρο Άνεσις μας προσφέρει 3 διπλές
προσκλήσεις για την παράσταση  
«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»!!
Επικοινωνήστε μαζί μας στο
fouskanews@gmail.com
απαντώντας στην ερώτηση: 
"Ποιά χρονολογία γεννήθηκε η Άννα Φρανκ;"
γράφοντας το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο σας
και εμείς θα επικοινωνήσουμε με τους 
νικητές του διαγωνισμού στις 24 οκτωβρίου 
μετα την λήξη του διαγωνισμού. (Σε περίπτωση που δοθεί σωστή απάντηση από περισσότερους από 3 αναγνώστες, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση)

FouskaNews:Ποια η γνώμη σας για την ενημέρωση μέσω διαδικτύου και πιο μέσο προτιμάτε για τη δική σας;

Σ. Καλαθάς: Πρέπει να σου πω ότι αν και είμαι τεχνολογικά απροσάρμοστος, τα τελευταία χρόνια μπαίνει η τεχνολογία στη ζωή μου και ειδικά το ίντερνετ, πιάνω τον εαυτό μου πια ότι ενημερώνομαι περισσότερο από το ίντερνετ πια και όχι από την τηλεόραση, θεωρώ ότι οι σκέψεις εκεί μέσα κυκλοφορούν πολύ πιο ελεύθερα και πολύ πιο αφιλτράριστα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπράβο σε εσάς που παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες, σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

FouskaNews: Κατά πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το επάγγελμα σας και κατ’ επέκταση εσάς τον ίδιο;

Σ. Καλαθάς: Το επάγγελμά μου τραγικά... δεν το συζητώ, έχουμε φτάσει σε σημείο να πληρώνουμε σε λίγο για να παίξουμε! Εμένα προσωπικά με έχει επηρεάσει στην ψυχολογία μου γιατί βλέπω να γκρεμίζεται γύρω μου μια ολόκληρη χώρα, να γκρεμίζονται θεσμοί και δικαιώματα, ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες άρχισαν να γκρεμίζονται δικαιώματα που χρειάστηκαν 2 αιώνες για να δημιουργηθούν, όλο αυτό με ανησυχεί αλλά προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία και την ελπίδα μου.

FouskaNews: Πως βλέπετε την διαφυγή των νέων, προς άλλες χώρες και τι θα τους συμβουλεύατε;

Σ. Καλαθάς: Πρέπει να σου πω ότι αυτό σκεφτόμουνα τώρα που ερχόμουν στο δρόμο, πόσο άτυχα είναι αυτά τα παιδιά που σήμερα τελειώνουν τα πανεπιστήμια, τα παιδιά που τελειώνουν της δραματικές σχολές… και θα βγούνε στην παραγωγική διαδικασία και πραγματικά έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους ένα τοίχο που πραγματικά δεν ξέρω που τελειώνει, δηλαδή άντε κι να τον σκαρφαλώσουμε, δεν μπορώ να καταλάβω αυτός ο τοίχος μέχρι πού υψώνεται και για πόσα χρόνια. Πραγματικά θεωρώ πολύ άτυχα αυτά τα παιδιά και μακάρι ειλικρινά μέσα από την ψυχή μου να μπορούσαμε κάτι να κάνουμε για να βοηθήσουμε με όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, που έχουν όνειρα, έχουν μεράκι ,έχουν πάθος και δεν βρίσκουν δουλειά. Είμαι υπέρ στην απόφαση τους να αναζητήσουν δουλειά σε άλλες χώρες, γιατί και σε ένα ταξίδι που έκανα τον Αύγουστο στον Καναδά, όπου παρουσίασα ένα ελληνικό φεστιβάλ εκεί και με την ευκαιρία αυτή είχα την χαρά να ζήσω από κοντά τους Έλληνες του Καναδά και είδα πόσο διαφορετικά ζούνε, με τι ποιότητα ζωής και πραγματικά το ζήλεψα αυτό, άρα θα συμβούλευα ένα νέο σήμερα να φύγει.

FouskaNews: Τι θα ζητούσατε να σας φέρουν τα επόμενα χρόνια;

Σ. Καλαθάς: Θα ήθελα καταρχήν να είμαι υγιής να βλέπω κάθε μέρα τον ήλιο και να διατηρώ κάθε μέρα αυτό το χαμόγελο που έχω σαν χαρακτήρας και την αισιοδοξία μου. Νομίζω ότι η αισιοδοξία είναι δύναμη και πολύ περισσότερο στις δύσκολες μέρες που περνάμε σήμερα.

FouskaNews: Που βρίσκεται η σχολή σας και πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος για να κάνει μια εγγραφή;

Σ. Καλαθάς: Η σχολή βρίσκετε στο art studio ΦΑΚΑΝΑΣ Λ.ΠΟΣΕΙΔΏΝΟΣ 3 Ν.ΦΆΛΗΡΟ. 210 4813605, 210 4819355, 210 4839112. Και το μάθημα γίνεται κάθε Τρίτη 18:30. Πληροφορίες επίσης μπορούν να πάρουν και από το προφίλ μου στο facebook: Στελιος Καλαθας, από όπου μπορούν να επικοινωνήσουν και μαζί μου.
Για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook fouskanews.blogspot.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: