Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ PART 1

Mr. Yellow

 Η Ελλάδα έχει πάνω από 2000 νησιά, μεγάλα ή μικρά.
Από αυτά κατοικούνται μόνιμα περίπου τα εκατό.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Αιγαίο.

Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά έχουν πολλές ιδιομορφίες, τόσο όσο αφορά τη μορφολογία, όσο και τους ανθρώπους τους.

Νησιά που μπορεί να απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, σε αρχιτεκτονικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά. Άλλα πλούσια σε βλάστηση, άλλα γυμνά, άλλα πολύχρωμα, άλλα κάτασπρα... Όλα πάντως λουσμένα στο γαλάζιο του Αιγαίου και στο έντονο φως του ήλιου. Γεμάτα μικρά ξωκλήσια και γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακά χωριά και όμορφες ακρογιαλιές...


Με κριτήριο τη φυσική ομορφιά


1.Σαντορίνη
 «Τι είναι αυτό που κάνει την αγάπη να κρατάει για πάντα;» έλεγε ο Τομ Ρόμπινς στον Τρυποκάρυδο. Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα. Οι ντόπιοι λένε ότι έχει μια καρδιά που χτυπά δυνατά και δονεί τα βουνά, το έδαφος, τη θάλασσα. Κι η καρδιά των ανθρώπων ή συντονίζεται με τη δική της – και μένουν – ή δεν τη συναντά ποτέ – και φεύγουν τρέχοντας! Στέκομαι αντίκρυ στην ασημί μεγαλοσύνη και αναρωτιέμαι τι είναι τελικά αυτό που με φέρνει πάντα πίσω στη Σαντορίνη... Οι ώρες κυλούν ήρεμα, το νησί την άνοιξη δείχνει τον άλλον του εαυτό, τον πραγματικό ίσως...άλλα χρώματα, άλλη ενέργεια.
Η καλντέρα πρασινίζει, ανθισμένα φυτά, κοντράστ με τη πέτρα και τη λάβα που εποχές σαν κι αυτή μαλακώνει και δένει με τον καιρό... Μια υγρασία τυλίγει απαλά το γκρεμό, κατεβαίνει από το βουνό του Προφήτη Ηλία, αγκαλιάζει το Πύργο και σκεπάζει σιγά σιγά ολόκληρη τη Σαντορίνη, χαρίζοντας μια ξεκούραση, ηρεμία και ανακούφιση στο βλέμμα, σε αντίθεση με την ένταση του καλοκαιριού. Σαν να’ χει κατεβάσει κάποιος τον γενικό το νησί βρίσκεται σ’ ανάπαυση...ανασαίνει βαθιά, μια διάχυτη ηρεμία...η δύναμη της σιωπής! Ακούς μονάχα τον αέρα, δυνατό φορές που τρυπώνει στα στενά και καθαρίζει απομηνάρια καλοκαιρινής καλοπέρασης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους νέους εξερευνητές-καταπατητές!
Η θάλασσα άγρια, γίνεται ένα με τον ορίζοντα στο βάθος, ένα μείγμα απο μπλε-θαλασσι-γκρι. Μυρίζει χώμα. Σιωπή. Στη Σαντορίνη κλείνεις τα μάτια και νοιώθεις την ήρεμη δύναμη που υποβόσκει κάτω απ’τα σκούρα νερά, σαν κάτι να σου ψιθυρίζει η Αγία Ειρήνη των δακρύων: Η Σαντορίνη είναι ένα επικίνδυνο νησί, το οποίο οφείλει τη γοητεία του σε μια απειλή που πλανιέται στον αέρα. Αυτοί που τη νιώθουν επιστρέφουν. Τους έλκει σαν μαγνήτης η καταστροφική της μοίρα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ, αλλά και η πίστη ότι εδώ η ζωή είναι πάντα πιο δυνατή από το θάνατο.

2.Αμοργός

 Ενα νησί που μένει αξέχαστο - γι’ αυτό και κρατάει τους επισκέπτες του. Με ξεχωριστή Φύση, διαδρομές σε υψόμετρο, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μια ακαταμάχητα γραφική Χώρα, προσφέρεται για διακοπές με... «απέραντα γαλάζια» αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα.

Άγριο το τοπίο, οδικές διαδρομές που κινούνται συνεχώς πάνω από τη θάλασσα σε ένα ορεινό νησί με βραχώδεις και τραχιές ακτές, πολυτραγουδισμένο από ντόπιους και ταξιδιώτες. Πολλοί από τους τελευταίους ανήκουν στους πιστούς του φίλους και επισκέπτες που δέθηκαν με το μέρος και τους ανθρώπους του, όπως η Ευδοξία από την Καστοριά που τα τελευταία καλοκαίρια έρχεται ανελλιπώς στα Κατάπολα για δουλειά, όπως εκείνα τα κορίτσια από την Αθήνα που άνοιξαν στα Θολάρια το δικό τους μαγαζί χειροποίητου κοσμήματος, διαμένοντας έστω τους καλοκαιρινούς μονάχα μήνες στον αγαπημένο τόπο.
Η Αμοργός όσο μικρή κι αν δείχνει, δεν είναι για μια φορά ούτε για λίγες μόνο ημέρες. Aλλωστε, παρά τα μόλις 121 τετραγωνικά της χιλιόμετρα, είναι μακρόστενη και προσφέρεται τόσο για ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές όσο και για πολλά πολλά χιλιόμετρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Αξέχαστο το ηλιοβασίλεμα στα Θολάρια, μοναδική η διαδρομή που ακολουθήσαμε για να γυρίσουμε πίσω στη Χώρα, συνοδεία των χρωμάτων της δύσης του ήλιου, ακαταμάχητα γραφική η Χώρα της, από τις ομορφότερες και αυθεντικότερες των Κυκλάδων. Oσο για το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας… σαν ζωγραφιά στο βράχο!

3.Ικαρία
  
Μια επίσκεψη στα Θέρμα με τα πανάρχαια ιαματικά λουτρά θα αναζωογονήσει το σώμα σας. Στη συνέχεια θαυμάστε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα από τα αρχαία του Να ή από το αρχαίο κάστρο στο Δράκανο. Τέλος μην παραλείψετε να βρεθείτε σε ένα από τα ξακουστά πανηγύρια, όπου θα δοκιμάσετε τον ομηρικό Πράμνιο Οίνο και αν έρθετε στο τσακίρ κέφι θα χορέψετε τον Ικαριώτικο χορό. Τα πανηγύρια της Ικαρίας δεν χάνονται με τίποτα. 
 Στο νότο, στην πλευρά του Αγίου Κήρυκου συναντάμε παραλίες με βότσαλο ή άμμο, που σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Για μπάνιο, από τις κοντινές παραλίες μπορείτε να διαλέξετε του Μουσταφά, το Πριόνι, τα Θέρμα και τη Λευκάδα. Επίσης την καλοκαιρινή περίοδο, από το λιμάνι, ξεκινούν καίκια με προορισμό παραλίες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο Φανάρι (διάρκεια διαδρομής περίπου 30΄) και στη νοτιοδυτική ακτή, στον Μαγγανίτη και το Καρκινάγρι - που είναι διάσπαρτο από τους «λούρους» - τους διαβρωμένους γρανιτικούς ογκόλιθους (διάρκεια διαδρομής 1,5 ώρα).
Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες σε όλη η νότια πλευρά του νησιού, όπου θα φτάσετε με τη συγκοινωνία ή με δικό σας μέσο: Πριόνι, Τσουκαλά, Ξυλοσύρτη, Δράκανο. Από τον Φάρο μέχρι τον Αγ. Κήρυκο υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες για κολύμπι και ψάρεμα, όπως το Γλυφάδι, ο Ανεφαντής, το Νίφι, τα Κεραμέ με τα πλατάνια του, τα Νεάλια με τον πελώριο όγκο της Δαιμονόπετρας, τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα και ο όρμος του Ιερού, μια παραλία με άμμο και πλούσια βλάστηση και τη σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος.  Η ζωή στην Ικαρία κινείται σε ρυθμούς απόλυτης βραδύτητας. Πάτε στην παραλία Λιβάδι στον Αρμενιστή και θα με θυμηθείτε. Κι όταν βραδιάσει θα ζήσετε το άλλο άκρο της ζωής που είναι η σούπερ διασκέδαση, παραδοσιακή και σύγχρονη.

4.Φολέγανδρος
 


Σαν ένα μικρό μαργαριτάρι του Αιγαίου όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, η Φολέγανδρος ξεμυτίζει ανάμεσα από τη Μήλο και τη Σίκινο έτοιμη να υποδεχτεί τους φίλους της ηρεμίας και της φύσης.
Αν και ανήκει στην κατηγορία των μη κοσμοπολίτικων νησιών, γίνεται πολύ "in" κατά τους θερινούς μήνες καθώς συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η Φολέγανδρος είναι ένα απότομο και βραχώδες νησί με 600 περίπου κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την αλιεία. Ο αυθορμιτισμός και η ζεστασιά αυτών των ανθρώπων κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη και συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί.
Το άγριο τοπίο της Φολεγάνδρου, τα δαιδαλώδη δρομάκια της, η γοητευτική Χώρα που είναι μία από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες πόλεις με τα κατάλευκα σπιτάκια της να περικλείουν το Κάστρο της περιοχής, εμπνέουν τον κάθε ταξειδιώτη προσφέροντάς του αξέχαστες εικόνες.
Το νησί προσφέρεται για συνεχείς περιπάτους κα περιηγήσεις από τη μια άκρη ως την άλλη. Διαθέτει απότομες αλλά πανέμορφες κρυστάλλινες παραλίες άλλες προσβάσιμες και άλλες όχι. Παρ'όλα αυτά υπάρχει επαρκής συγκοινωνιακό δίκτυο που συνδέει τους βασικούς οικισμούς του νησιού τη Χώρα, το Καραβοστάσι και τα Ανω Μεριά.
Αν και ήσυχος προορισμός η Φολέγανδρος δίνει τη δυνατότητα για μια εξαιρετική ατμόσφαιρα βραδινής διασκέδασης. Τα γραφικά ταβερνάκια και τα μπαράκια του νησιού είναι γεμάτα τους καλοκαιρινούς μήνες από τουρίστες κάθε ηλικίας.
Η ομορφιά αυτού του νησιού θα σας μαγνητίσει. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το υπέροχο μυρωδάτο μέλι του.

5.Νίσυρος


Η Νίσυρος, ένα μικρό νησί στο κέντρο του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές με πανάρχαια πολιτιστική κληρονομιά που η ευαισθησία του ντόπιου πληθυσμού τη διαφυλάττει ικανοποιητικά. Το πιο χαρακτηριστικό γεωμορφολογικό στοιχείο της Νισύρου είναι το ηφαίστειό της. Η Νίσυρος γεννήθηκε μέσα από αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου, το οποίο παρουσιάζει τεράστιο γεωλογικό ενδιαφέρον, είναι μοναδικό στον ελληνικό χώρο και πέραν από το επιστημονικό του ενδιαφέρον, έχει μία ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Το ηφαίστειο της Νισύρου θεωρείται εν ενεργεία και λόγω της εύκολης προσπέλασης στους κρατήρες του, το επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες κόσμου αλλά και ειδικοί επιστήμονες. Το ηφαίστειο αλλά και η γαλήνη που κανείς αισθάνεται στα γραφικά χωριουδάκια του νησιού είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του νησιού που σίγουρα θα σας "αιχμαλωτίσουν". 
 Σύμφωνα με την μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας, βοηθώντας το Δία στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, κατεδίωκε σε στεριές και θάλασσες τον τρομερό γίγαντα Πολυβώτη. Και όταν έφτασε μπροστά από το νησί της Κω, απέσπασε με την τρίαινά του ένα κομμάτι του νησιού, το εξφενδόνισε κατά του Πολυβώτη, και τον έθαψε κάτω απ'αυτό. Αυτό το αποσπασμένο κομμάτι της κωακής γης είναι η Νίσυρος. Εκεί που βρίσκεται το στόμα του Πολυβώτη, δημιουργήθηκε το ηφαίστειο, ενώ οι περιοδικές δονήσεις της γης δεν είναι τίποτε άλλο από το συνεχιζόμενο αγκομαχητό του στήθους του θαμμένου Τιτάνα! 
 ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ - Μικρό ορεινό χωριό, 8 χλμ. ΝΑ από το Μανδράκι, βρίσκεται ο Εμπορειός. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 500 μ. και από εδώ μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του ηφαιστείου, την καλδέρα, αλλά και τον Προφήτη Ηλία. Εδώ θα δείτε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και το μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450μ. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού είναι η σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η οποία λόγω της θερμότητάς της, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού, θεωρείται φυσική σάουνα.
ΝΙΚΕΙΑ - Με πανοραμική θέα στο Αιγαίο και την καλντέρα, το πανέμορφο χωριό Νικειά "στέκεται" στην πλαγιά ενός λόφου σε υψόμετρο 400μ. Προσεγμένα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ανοιχτόχρωμες χρωματιστές πόρτες, κεραμοσκεπές, δημιουργούν έναν πανέμορφο οικισμό με τη βοτσαλωτή πλατεία που ξεχωρίζει στο κέντρο του οικισμού. Εδώ βρίσκονται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και η Μονή Παναγιάς Κυράς του 17ου αιώνα.
ΠΑΛΟΙ - Το ψαροχώρι Πάλοι το συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 4 χλμ. από το Μανδράκι. Αποτελεί το επίνειο του Εμπορειού. Χάρη στην υπέροχη αμμώδη παραλία του, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, υπάρχει και μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη. Από εδώ έχετε πρόσβαση και σε άλλες κοσμικές αμμουδιές, όπως το Γιαλισκάρι και η παραλία Λιες.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: