Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ PART 3


Mr. Yellow


Έχει έρθει το καλοκαίρι και ο καθένας από εμάς αναζητά στιγμές ξενοιασιάς και ξεκούρασης. Στα σχολεία χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι και οι μαθητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους, μένοντας μακριά από το «καταπιεστικό» περιβάλλον του σχολείου και τις αναπόφευκτες καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ο βασικός στόχος των γονιών είναι να περάσουν μαζί με τα παιδιά τους, όσο το δυνατόν πιο ξένοιαστες αλλά με ένα σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα διακοπές,
1.Σίφνος

 H Σίφνος σύμφωνα με την μυθολογία θεωρείται το νησί του Απόλλωνα και γι΄αυτό o Ολύμπιος Θεός την στόλισε με αμέτρητες ομορφιές.
Λευκά κυκλαδίτικα σπίτια σμίγουν σε στενά σοκάκια με γραφικά ξωκλήσσια και εκκλησίες που ξεπερνούν τις 200 σε αριθμό. Οι πήλινες καμινάδες (φλάροι) εγχώριας κεραμικής νοοτροπίας, μαρτυρούν με την πρώτη ματιά στον επισκέπτη την συνέχεια μιας πανάρχαιης τέχνης, της αγγειοπλαστικής. Ντόπιες σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες σε σιφνέικα πήλινα σκεύη σας περιμένουν στη πατρίδα του διάσημου μάγειρα και ζαχαροπλάστη Τσελεμεντέ.
  57 Πύργοι απομεινάρια της Ελληνιστικής Περιόδου, μονοπάτια που φθάνουν μέχρι τον Προφήτη Ηλία, καταπληκτικές παραλίες και ένα αναλλοίωτο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον συνθέτουν το σκηνικό του νησιού που γέννησε, ανάθρεψε και ενέπνευσε ποιητές. Η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με ταυτόχρονη συντήρηση της πλούσιας Πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς οφείλεται στην μεγάλη αγάπη των Σιφνιών για το νησί τους. ΄Ένα μοναδικά ζεστό καλωσόρισμα αγκαλιάζει τον επισκέπτη και του δημιουργεί την ανάγκη να επιστρέφει σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο.
 Στο ΤΟP 10 των προτιμήσεων κατατάσσει τη Σίφνο το National Geographic, ανάμεσα στις Μπαχάμες, τις Σεϋχέλλες, τη Γαλλική Πολυνησία , τις Ολλανδικές Αντίλλες και άλλα εξωτικά νησιά. Στην έκδοση με τίτλο Journeys of a lifetime 500 of the Word's Greatest Trips το περιοδικό κατατάσσει τη Σίφνο στην 9η θέση του TOP 10 στην κατηγορία Νησιά κάτω από τον ήλιo αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μοιάζουν με: «Κουκίδες στον ωκεανό που δύσκολα διακρίνονται στο χάρτη. Αν όμως βρεθείτε εκεί, θα νοιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στη γη».
 Η ακτογραμμή και ο διαμελισμός των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, αλλά και οργανωμένες πλαζ. Διαθέτει βραχώδεις ακτές, παραλίες από βότσαλο και χρυσαφένιες αμμουδιές, άλλες προσβάσιμες οδικώς, άλλες από γραφικά μονοπάτια και άλλες δια θαλάσσης.

2.Δονούσα

Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί που όμως οι παραλίες ξεπηδάνε από παντού και η καθεμία είναι και από μία έκπληξη.
Σε πολλές από αυτές μπορείς να πας με τα πόδια ακολουθώντας τα μονοπάτια.
Ο μόνος τρόπος όμως για να τις επισκεφτείς όλες είναι να έχεις στη διάθεσή σου κάποιο πλεούμενο.
Καλό είναι πάντως να αφήνεις κάτι και για την επόμενη χρονιά, έτσι σαν μία εκκρεμότητα που πρέπει να γυρίσεις για να την εκπληρώσεις…
Άλλωστε η κάθε παραλία απαιτεί να της διαθέσεις κάποιο χρόνο.
 Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί στις νοτιανατολικές Κυκλάδες και ευρίσκεται10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Η έκταση του νησιού είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός του σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα και γκρίζα βράχια βουτάνε στην θάλασσα και στη φουρτούνα και στην καλοσύνη.  Ιστορικά οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν στο νησί από την Αμοργό και ίδρυσαν το χωριό «Σταυρός» όπου έκτισαν την ομώνυμη εκκλησία με τον όμορφο μπλε τρούλο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.  Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου φιλοξενεί αρχαïκά ευρήματα, τα οποία ανακαλυφθήκανε στην Δονούσα κατά τις ανασκαφές που γίνανε και ήλθαν σε πέρας, το 1968. Αυτά τα ευρήματα είναι βασικά αμφορείς υψηλής ποιότητας κεραμικής τέχνης, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε τοποθεσία γεωμετρικής περιόδου (προς το τέλος του 9ου αιώνα προ Χριστού).
 Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί που όμως οι παραλίες ξεπηδάνε από παντού και η καθεμία είναι και από μία έκπληξη.
Σε πολλές από αυτές μπορείς να πας με τα πόδια ακολουθώντας τα μονοπάτια.
Ο μόνος τρόπος όμως για να τις επισκεφτείς όλες είναι να έχεις στη διάθεσή σου κάποιο πλεούμενο.
Καλό είναι πάντως να αφήνεις κάτι και για την επόμενη χρονιά, έτσι σαν μία εκκρεμότητα που πρέπει να γυρίσεις για να την εκπληρώσεις…
Άλλωστε η κάθε παραλία απαιτεί να της διαθέσεις κάποιο χρόνο.


3.Αντίπαρος

Ήρεμη και δυναμική, κοσμοπολίτικη και εναλλακτική, γραφική και μοντέρνα. Η Αντίπαρος των αντιθέσεων σε καλεί να τη γνωρίσεις.

Η Αντίπαρος είναι ένας μικρός κυκλαδίτικος παράδεισος στα νοτιοδυτικά της Πάρου. Το γαλήνιο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο με τα διάσπαρτα ξωκλήσια, το διάσημο σπήλαιο και το Ενετικό κάστρο, προσφέρεται για περιηγήσεις. Ενώ η ποικιλομορφία των ακτών, όπου χρυσαφένιες αμμουδιές διαδέχονται μικροί απόμεροι όρμοι με γαλαζοπράσινα νερά, χαρίζει μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη.
 Η έκταση του νησιού είναι 35τ.χλμ και λόγω του μακρόστενου σχήματος της, έχει 57χλμ ακτών. Το έδαφος του νησιού προς το βορρά είναι ομαλό και εύφορο, ενώ από το κέντρο και προς τα δυτικά απλώνονται χαμηλά βουνά, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (300 μ.). Οι δυτικές ακτές του νησιού είναι ομαλές, ενώ οι ανατολικές είναι βραχώδεις με μικρούς κολπίσκους. Το νησί περιβάλετε από πολυάριθμα μικρά νησάκια. Προς βορρά ο Κάβουρας, το Διπλό και οι βράχοι Κόκκινος Τούρλος και Μαύρος Τούρλος . Στη βορινή είσοδο του στενού συναντούνται οι Μαγκρίνες, το Ρεματονήσι (ιδιοκτησίας Γουλανδρή) και ο Σάλιαγκας με το φάρο και τα ερείπια νεολιθικού οικισμού. Νοτιοδυτικά συναντάμε το πιο μεγάλο από αυτά, το Δεσποτικό, το οποίο σχηματίζει με την Αντίπαρο έναν απάνεμο όρμο, και λίγο πιο πέρα το Στρογγυλό. Τα νησιά αυτά, εκτός από το Ρεματονήσι, είναι έρημα και ορισμένα χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια.
 Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι ο Σωρός, ο Αϊ Γιώργης και η Ψαραλική, η πιο κοντινή στο Κάστρο, με αμμουδιά και εύκολη πρόσβαση αφού υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με τοπικό λεωφορείο. Άλλες παραλίες, αλλά πιο απομονωμένες είναι τα Μοναστήρια στην δυτική πλευρά του νησιού που αποτελούνται από δύο κολπίσκους με αμμουδιές και καθάρια νερά. Η παραλία Λιβάδια βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της, της Φανερωμένης και του Επιτάφιου στην περιοχή Μαστίχι και η παραλία Λιβάδι στο νησί του Δεσποτικού όπου η μετάβαση γίνεται με καΐκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Αντιπάρου.

4.Ηρακλειά

 Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου (1 ώρα απόσταση με το πλοίο). Έχει εμβαδόν 18,078 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν 2 οικισμοί: ο Aγιος Γεώργιος όπου βρίσκεται και το λιμάνι και η χώρα του νησιού, η Παναγιά. Οι 2 οικισμοί ενώνονται με ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων. Η Ηρακλειά έχει 115 κατοίκους.
 Η Ηρακλειά προσφέρει ήσυχες διακοπές και είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μακριά από το άγχος, το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο των πόλεων.
- Δεν υπάρχουν τράπεζες,   εξυπηρετούμαστε από τη Νάξο. Λειτουργεί όμως ΑΤΜ.
- Δεν υπάρχει βενζινάδικο.
- Δεν υπάρχει κάμπινγκ.
- Δεν υπάρχουν αρχές εκτός από τον   Κοινοτάρχη.
- Δεν υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί.

- Yπάρχει πουλμανάκι για διευκόλυνση της μεταφοράς πολιτών από τον Αγ. Γεώργιο προς Παναγία και παραλία Τουρκοπηγάδου.
- Υπάρχει ένα ιατρείο και ένα ιατρικό   εξεταστήριο με έναν γιατρό.
 Τα ταβερνάκια, καφενεδάκια και μπαράκια του νησιού είναι γραφικά, καθαρά και η εξυπηρέτηση πλήρης.
Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι, όλους τους ξένους τους καλημερίζουν με χαμόγελα, υπάρχουν 80 ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά για την καλοκαιρινή σεζόν καλό θα είναι οι παραθεριστές να έχουν τηλεφωνήσει και κλείσει δωμάτιο από πριν.

 Το νησί χαρακτηρίζουν οι πεντακάθαρες παραλίες με άμμο και βότσαλα. Μπορείτε να απολαύσετε τα θαλάσσια μπάνια σας σε αμμώδεις παραλίες όπως ο Άγιος Γεώργιος, το Λιβάδι, η Βορινή, η Σπηλιά και η Αλιμιά. Όσοι προτιμούν το βότσαλα μπορούν να επισκεφθούν τη παραλία του Καρβουνόλακκου.

Το νησί χαρακτηρίζουν και οι βραχώδεις παραλίες όπως ο Ξυλομπάτης, καθώς και απότομες και απόκρημνες παραλίες όπως ο Μέριχας και το Βάλα.

Κατά την διάρκεια των θερινών μηνών μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με ταχύπλοο και να ανακαλύψετε παραλίες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με άλλα μέσα μεταφοράς.

5.Σέριφος
 

 Η Σέριφος είναι γνωστή για τα γραφικά παραδοσιακά χωριά της και το ασυνήθιστο και συγχρόνως εντυπωσιακό τοπίο της. Απέχει μόλις 2,5 ώρες με πλοίο από το Λιμάνι του Πειραιά και είναι ιδανική τόσο για ολιγοήμερες, όσο και για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα ιδιαίτερα αγαπημένο θέρετρο για όσους θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους σ' ένα μέρος με καλή τουριστική υποδομή που ακόμα όμως διατηρεί τον παραδοσιακό νησιώτικο χαρακτήρα του. Η Σέριφος διαθέτει μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων, στούντιο διαμερισμάτων κι ενοικιαζομένων δωματίων, ιδιαίτερα στο Λιβάδι που είναι το λιμάνι και δημοφιλέστερο θέρετρο στο νησί.
Κατάλευκα σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, πεντακάθαρα σοκάκια, εκκλησάκια με λευκό ή γαλάζιο θόλο, παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, χρυσαφένιες αμμουδιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.
Αυτή είναι η Σέριφος, μία ζωγραφιά των Κυκλάδων!
 Η Σέριφος, είναι νησί με παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα.  Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λεπτό βότσαλο και χρυσοκέντητες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, άλλες προσβάσιμες οδικώς, άλλες από γραφικά μονοπάτια και άλλες μέσω θαλάσσης.  Παρακάτω θα βρείτε χάρτη με τη θέση των κυριότερων παραλιών της Σερίφου, καθώς και πίνακα με πληροφορίες για καθεμία από αυτές.
Αν ρωτήσετε τους ντόπιους, θα σας πουν ότι η Σέριφος έχει πάνω από 70 παραλίες και δεν είναι ψέματα.  Μια ματιά στο χάρτη θα σας πείσει.  Το νησί γύρω – γύρω έχει πολλούς μικρούς και μεγάλους κόλπους, άλλους με άμμο και άλλους με βότσαλο, όλοι τους πανέμορφοι, στους οποίους η μόνη πρόσβαση είναι με σκάφος.  Έτσι αν έχετε σκάφος μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί από τη θάλασσα και να ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες παραλίες. Σίγουρα κάποια θα σας κλέψει την καρδιά!
 Η Σέριφος δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά ένα από τα πολλά παραδείγματα. Όπου και να καθίσεις για να φας, να πιεις έναν καφέ, να ξαποστάσεις θα σε ξαφνιάσει η ευγένεια των κατοίκων, όχι η προσποιητή ευγένεια της δουλοπρέπειας αλλά η περήφανη ευγένεια των ανθρώπων, που χαίρονται να σε βλέπουν στο νησί τους και θέλουν να απολαύσεις τις διακοπές σου.
Η ίδια η Χώρα στην Σέριφο πρώτα από όλα είναι ένας χαρακτηριστικός οχυρωμένος μεσαιωνικός οικισμός μιας και χτίστηκε με αυτόν τον τρόπο για να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών που ήταν μια πραγματική μάστιγα στο Αιγαίο. Με την ίδια λογική έχει χτιστεί και το καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών.
  Η Σέριφος διαθέτει πολλές εκκλησίες και παραδοσιακά κτίσματα και δύο μουσεία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα στην Σέριφο περιλαμβάνονται μερικά χτίσματα της  αρχαιότητας, ενώ μερικά από τα αξιοθέατα που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε, είναι οι παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε αρκετά μέρη στο νησί.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: