Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΕΝΕΣ, ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΡΤΕΣ

by Vaya Kal 
Υλικα:

ΠΕΝΕΣ
4 κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 κοτσάνι σέλερι
1-2 φρέσκα τσίλι
1 πακέτο λουκάνικα καλής ποιότητας
(6 τεμάχια, περίπου 400 γρ.)
1 γεμάτο κουταλάκι σπόρους μάραθου
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
500 γρ. πένες
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
1 κονσέρβα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
Μερικά κοτσάνια βασιλικό




ΣΑΛΑΤΑ
2 ραντίτσιο
1 σακούλα 100 γρ. ανάμεικτη ρόκα
και νεροκάρδαμο, πλυμένα
Τυρί παρμεζάνα για τρίψιμο
1 λεμόνι


ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι


ΤΑΡΤΕΣ
6 βαθιές βάσεις για ταρτάκια
1 αυγό
100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
100 γρ. βούτυρο
90 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά πολτό ή εκχύλισμα βανίλιας
½ βάζο 350 γρ. μαρμελάδα φραμπουάζ καλής ποιότητας
1 πακέτο 250 γρ. κρέμα γάλακτος,
για το σερβίρισμα




Περιγραφή
ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 190°C (φούρνο υγραερίου στο 5). Γεμίζουμε το βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Περνάμε στο μίξερ τη βασική λεπίδα.


ΠΕΝΕΣ Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο και το σέλερι. Χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα αλέθουμε στο μίξερ μαζί με τα τσίλι (αφαιρώντας τα κοτσάνια). Προσθέτουμε τα λουκάνικα, 1 γεμάτο κουταλάκι σπόρους μάραθου και 1 κουταλάκι ρίγανη. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε στο μίξερ ώσπου να ανακατευτούν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο καυτό τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Το ελέγχουμε κατά διαστήματα και ανακατεύουμε καθώς συνεχίζουμε με τα άλλα πιάτα. Βάζουμε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τη γεμίζουμε με βραστό νερό. Γεμίζουμε το βραστήρα και τον ανάβουμε.


ΤΑΡΤΕΣ Τοποθετούμε τις 6 βάσεις για ταρτάκια σε ταψί. Φτιάχνουμε το μείγμα φρανζιπάν ως εξής: Σπάζουμε ένα αυγό μέσα σε μπολ και προσθέτουμε 100 γρ. αμύγδαλα, 100 γρ. βούτυρο και 90 γρ. ψιλή ζάχαρη. Προσθέτουμε ξύσμα ½ πορτοκαλιού και 1 κουταλιά πολτό ή εκχύλισμα βανίλιας. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με κουτάλι.
Αδειάζουμε 1 κουταλάκι μαρμελάδα πάνω σε κάθε βάση τάρτας. Ρίχνουμε από πάνω 1 γεμάτο κουταλάκι φρανζιπάν, προσθέτουμε άλλο 1 κουταλάκι μαρμελάδα και τελειώνουμε με άλλο 1 γεμάτο κουταλάκι φρανζιπάν. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στη μεσαία θέση, και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο στα 18 λεπτά ακριβώς.


ΠΕΝΕΣ Προσθέτουμε κι άλλο βραστό νερό στην κατσαρόλα, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι, προσθέτουμε τις πένες και αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, με το καπάκι μισάνοιχτο.


ΣΑΛΑΤΑ Κόβουμε τις άκρες του ραντίτσιο, αφαιρούμε όλα τα φύλλα και κόβουμε στα τέσσερα την καρδιά. Σκορπίζουμε τα φύλλα σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη ρόκα και το νεροκάρδαμο. Ανακατεύουμε γρήγορα με τα χέρια.


ΠΕΝΕΣ Ρίχνουμε στο μείγμα των λουκάνικων 4 λιωμένες σκελίδες σκόρδο (τις βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα) και προσθέτουμε ανακατεύοντας 4 κουταλιές ξίδι και την ντομάτα κονσέρβας. Προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου βράζουν οι πένες, αν χρειάζεται.


ΣΑΛΑΤΑ Τρίβουμε λίγη παρμεζάνα με τον αποφλοιωτή πάνω στη σαλάτα του ραντίτσιο και τη μεταφέρουμε στο τραπέζι μαζί με ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και φέτες λεμονιού για ντρέσινγκ.


ΠΕΝΕΣ Σουρώνουμε τις πένες, κρατώντας ένα ποτηράκι από το νερό τους. Αδειάζουμε τις πένες στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε όσο χρειάζεται από το νερό τους για να γίνει μείγμα με μεταξένια υφή. Ελέγχουμε τη γεύση και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος. Το μεταφέρουμε κατευθείαν στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη παρμεζάνα για να τρίψουμε. Σκορπίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού από πάνω.


ΤΑΡΤΕΣ Όταν πάρουν χρώμα τα ταρτάκια, σβήνουμε το φούρνο και τα βγάζουμε από το ταψί. Τα σερβίρουμε ζεστά, με μια ποσότητα κρέμα γάλακτος δίπλα.

πηγη:




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: