Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ




Από Mr. Yellow




 Το 2003 είχε κυκλοφορήσει μία ταινία με τίτλο 21 grams ''21 Γραμμάρια'', ήταν ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στη θεωρία του γιατρού Duncan MacDougall όπου πίστευε στην υλική υπόσταση της ψυχής και ως εκ τούτου στη μάζα της. Δεδομένων των θρησκευτικών του αντιλήψεων, ότι η ψυχή του ανθρώπου εγκαταλείπει το σώμα την ώρα του θανάτου του, ο γιατρός MacDougall το 1907, πραγματοποίησε το πρώτο του πείραμα. Κατασκεύασε ένα ειδικό κρεβάτι ζυγαριά, όπου μπορούσε να μετρήσει μεταβολή μέχρι και 5
γραμμαρίων. Τα αποτελέσματα που είχε από 6 βαριά ασθενείς,ήταν ότι έχασαν από 14 έως 21 γραμμάρια. Τα πειράματα του τα συνέχισε με 15 σκυλιά όπου δεν παρατήρησε κάποια πτώση του βάρους τους. Δημοσιεύσεις της δουλειάς του, γίνονταν συχνά από τους New York Times, ενώ υπήρχαν και συχνές αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες. Ο γιατρός πάντα ερχόταν αντίλογος και είχε μια απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις. Τελικά το 1920 πέθανε αφήνοντας μία κληρονομιά που συνεχίζει να μεταδίδεται μέχρι και σήμερα, αυτή των ''21 γραμμαρίων'' το βάρος που χάθηκε κατά το πρώτο του πείραμα.
 Άλλο ένας πρόσφατος υπολογισμός που έγινε με θέμα πάλι την ζυγαριά, μας προσδιόρισε το βάρος του Internet, το νέο λοιπόν διέρρευσε στον κυβερνοχώρο σε χρόνο μηδέν, παρομοιάζοντας το βάρος του Internet όσο και αυτό μιας φράουλας. Στην πραγματικότητα ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, John Kubiatowicz, χρησιμοποιώντας την διάσημη εξίσωση E=mc2, για την σχέση μάζας και ενέργειας, εκτίμησε ότι το γέμισμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, αυξάνουν το βάρος τους  κατά 1' δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στη μνήμη έχουν σταθερό αριθμό αλλά αυξάνουν την ενέργεια τους και αυτό ''μεταφράζεται'' σε οριακά μεγαλύτερη μάζα - δηλαδή - περισσότερο βάρος. Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε το επόμενο βήμα και υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο ( με βάση της στατιστικές δεδομένων που διακινούνταν σε αυτό το 2006) ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια.
 Αν ψάξουμε λίγο στο διαδίκτυο θα βρούμε πολλά αστεία και περίεργα πράγματα που κατά καιρούς ο Άνθρωπος έχει βάλει στη ζυγαριά!!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: