Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου του 2012 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Άφησε την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Metropolitan μετά από τροχαίο ατύχημα που συνέβη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τρίτης στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας . Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός, αφήνει το στίγμα του μέσα από τα έργα του και την προσωπική του αταλάντευτη καλλιτεχνική πορεία...

Γεννημένος στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1935,σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε στο πτυχίο. Το 1961 αφήνει την Ελλάδα και γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ την επόμενη χρονιά δίνει εξετάσεις και γίνεται δεκτός στην περίφημη σχολή κινηματογράφου, IDHEC. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964 και εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου ώσπου το 1965, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το τότε συγκρότημά του Φόρμινξ του προτείνουν να γυρίσει μία ταινία γύρω από αυτούς. Λίγο αργότερα ο Αγγελόπουλος παρουσιάζει την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή" και το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του («Αναπαράσταση») εγκαινιάζει μία νέα εποχή για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Οι ταινίες του συμμετείχαν στα σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, αποσπώντας τα μεγαλύτερα βραβεία, μεταξύ άλλων τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών («Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» 1998), το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών («Το βλέμμα του Οδυσσέα» 1995), τον Χρυσό και Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας («Μεγαλέξανδρος» 1980 και «Τοπίο στην ομίχλη» 1988 αντίστοιχα), πολυάριθμα βραβεία FIPRESCI και δύο βραβεία Φελίξ Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας . Δύο από τις ταινίες του, «O Θίασος» και «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» έχουν συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Συλλυπητήριες δηλώσεις για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου έκαναν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο. Ξεχωρίζουμε τη δήλωση του Σέρβου Σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα (με τον οποίον είχαν αναμετρηθεί το 1995 στο Φεστιβάλ των Καννών): «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού […] Είναι συγκλονιστικό, ιδίως, όταν συνειδητοποιείς, ότι μπορούσε να γυρίσει και άλλες ταινίες και να εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με τα έργα του […]Είναι ακόμη πιο δύσκολο, να μαθαίνεις ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια»
Το υπουργείο Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι καθιερώνουν διεθνές βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: