Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Έθιμα για....τη γιορτή του Έρωτα!


Από Ms Orange

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους ερωτευμένους όλου του δυτικού κόσμου.

Μπορεί πολλοί από εμάς να αντιδρούμε στην εμπορευματοποίηση του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά όλο και πέφτουμε στην «παγίδα» να αγοράσουμε κάποιο δωράκι, να αφιερώσουμε ένα τραγούδι, να δείξουμε την αγάπη μας στον άνθρωπο μας.



ΚΑΝΑΔΑΣ Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιρτάζεται με μεγάλο ενθουσιασμό στον Καναδά. Πολλοί χωροί και πάρτι διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η γιορτή αυτή αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά, τα οποία συνηθίζουν να ανταλλάσσουν δώρα με τους φίλους τους. Στα περισσότερα σχολεία, στις τάξεις οργανώνονται πάρτι, όπου τα παιδιά βάζουν σε ένα διακοσμημένο κουτί «κάρτες αγάπης». Ύστερα, ο δάσκαλος μοιράζει τις κάρτες και ζητάει από τα παιδιά να κατασκευάσουν δικές τους. Τραγούδια, θεατρικά έργα, διασκεδαστικά σκετσάκια και συναυλίες οργανώνονται από σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες για τον εορτασμό. 
Η.Π.Α. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις δημοφιλέστερες γιορτές και αποτελεί μέρα διακοπών για τους εργαζόμενους. Όλοι οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους σε αγαπητικούς, συγγενείς, δασκάλους και γονείς. Η γιορτή αυτή, λέγεται πως έφτασε στη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα, από Άγγλους αποίκους. Πρώτος, άρχισε μαζική παραγωγή ανάγλυφων δαντελωτών καρτών, ο Esther Howland από το Worcester της Μασαχουσέτης. Τη δεκαετία 1980-90 τα εργοστάσια διαμαντιών άρχισαν να προωθούν τη μέρα ως ευκαιρία για να παράγουν ακριβά κοσμήματα ως δώρα αγάπης. Στις 14 Φεβρουαρίου, την τιμητική τους έχουν τα μαγαζιά και πολυκαταστήματα, αν και πολύ αρκούνται σε μια απλή ευχή στο δρόμο «Happy Valentine’s Day». Δείπνα και πάρτι οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Για όσους ζουν σε διαφορετικές πολιτείες υπάρχουν οι e-cards, οι οποίες στέλνονται ηλεκτρονικά σε χιλιάδες κατοίκους.  
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Οι 14 Φεβρουαρίου είναι, σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιο διαδεδομένη γιορτή στην Αυστραλία. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την ημέρα με σκοπό να ενισχύσουν τους δεσμούς αγάπης προς την οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και γείτονες, απλά με μικρές πράξεις καλοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει πως, στην Αυστραλία οι άντρες είναι αυτοί που είναι πιο ρομαντικοί, αλλά και αγοράζουν τις περισσότερες κάρτες εκείνες τις μέρες.  
ΑΓΓΛΙΑ Στην Αγγλία, ένα συνηθισμένο έθιμο είναι αυτό, κατά το οποίο τα παιδιά χτυπούν τις πόρτες και τραγουδούν τραγούδια γραμμένα για την περίσταση. Έπειτα, επιβραβεύονται με δώρα, γλυκά, φρούτα ή χρήματα. Εβδομάδες πριν από τη γιορτή τα περιοδικά αρχίζουν να δημοσιεύουν σονάτα που οι ερωτευμένοι στέλνουν. Πολλοί συνηθίζουν να ψήνουν κουλουράκια με δαμάσκηνα και σταφίδες. Οι ανύπαντρες γυναίκες τοποθετούν για 4 μέρες κάτω από το μαξιλάρι τους φύλλα δάφνης και περιμένουν να ονειρευτούν το μελλοντικό τους σύζυγο, ή γράφουν σε ένα χαρτί το όνομά τους, το βάζουν σε μια πήλινη σφαίρα και το ρίχνουν στη θάλασσα. Αυτός που θα το βρει θα τις παντρευτεί. Στην Αγγλία, τα έθιμα που σχετίζονται με τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πηγάζουν στη θεώρηση των Άγγλων και Γάλλων του 14ου και 15ου αιώνα, πως η μέρα που αρχίζουν να ζευγαρώνουν τα πουλιά είναι στις 14 Φεβρουαρίου.
ΙΑΠΩΝΙΑ Στην Ιαπωνία, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται σε 2 μέρες. Στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες δίνουν τα δώρα τους στους άντρες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις 14 Μαρτίου «White Day». Το δώρο είναι συνήθως σοκολάτα. Μία για όλους τους φίλους, συναδέλφους και συγγενείς ονόματι giri-choco, όπου giri σημαίνει «υποχρέωση», και πωλείται σε καταστήματα. Η δεύτερη (honmei-choco) είναι για το σύντροφο – αγαπημένο και φτιάχνεται από τα χέρια των γυναικών.  
ΓΑΛΛΙΑ Λένε πως ένας νέος με το όνομα Charles, Δούκας της Ορλεάνης, έγραψε την πρώτη κάρτα προς τη γυναίκα του όταν τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στον Πύργο του Άιφελ το 1415. Ανύπαντροι άντρες μπαίνουν σε σπίτια από τα παράθυρα και βγαίνουν με το ταίρι που έχουν διαλέξει. Αν η «βαλεντίνα» τους δεν τους ικανοποιεί, την εγκαταλείπουν κι εκείνη οδηγείται σε μια τελετουργική πυρά, όπου γυναίκες καίνε τις φωτογραφίες των τέως συντρόφων τους εξαπολύοντας ύβρεις. Το έθιμο αυτό έχει αποκτήσει διακωμωδητικό χαρακτήρα στις μέρες μας.
ΙΤΑΛΙΑ Στην Ιταλία, όλοι οι εορτασμοί γίνονται σε ανοιχτό χώρο, υπό το φως των αστεριών. Χιλιάδες νέοι μαζεύονται γύρω από δέντρα, κήπους και διασκεδάζουν ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας ποίηση. Έπειτα, απολαμβάνουν χιλιάδες περίπατους με την αγαπημένη τους. Στο Turin, οι αρραβωνιασμένοι συνηθίζουν να ανακοινώνουν τον αρραβώνα τους επίσημα εκείνη τη μέρα. Ζαχαρωτά και κύπελλα γεμάτα με γλυκά Κι δώρα κοσμούν όλα τα μαγαζιά της Ιταλίας. Μια δημοφιλή συνήθεια των γυναικών είναι το ξύπνημα πριν την ανατολή του ηλίου και η αναμονή δίπλα στο παράθυρο. Πιστεύεται πως ο πρώτος άνθρωπος που θα δει μια ανύπαντρη γυναίκα, θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός της. Ένα δημοφιλές δώρο στην Ιταλία είναι η Baci Perugina, μια μικρή σοκολάτα με φουντούκια, η οποία περιέχει ένα μικρό ρομαντικό ποίημα σε 4 γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, οι Ιταλοί θεωρούν πως η γιορτή στηρίζεται στα αμερικάνικα πρότυπα κι έτσι προτιμούν τον εορτασμό της αγάπης «il giorno della festa degli innamorati».  
ΙΝΔΙΑ Οι περισσότεροι θεωρούν τη μέρα ως ένα δυτικό προϊόν και διστάζουν να γιορτάσουν. Αλλά υπάρχουν πολλοί που βρίσκουν το νόημα πίσω από τον όμορφο και ρομαντικό εορτασμό. Όλη η χώρα γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, όπου οι νέοι αναζητούν στις αγορές τα δώρα που θα χαρίσουν στην αγαπημένη τους. Κατακόκκινα μπαλόνια, τριαντάφυλλα, αγγελάκια του έρωτα και αμέτρητες καρδιές κατακλύζουν τους δρόμους. Εβδομάδες πριν, όλα τα media συνεργάζονται για να προαναγγείλλουν τη γιορτή και να οργανώσουν τηλεοπτικά shows και πλλούς διαγωνισμούς. Τα εστιατόρια, οι πιτσαρίες και οι κινηματογράφοι είναι γεμάτα στις 14 Φεβρουαρίου. Πολλοί νέοι σπεύουν να ζητήσουν την αγαπημένη τους σε γάμο εκείνη τη μέρα.  
ΚΙΝΑ Η Κίνα έχει, επίσης, αφιερώσει μια μέρα στον εορτασμό του έρωτα, αλλά διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες χώρες. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει την 7η μέρα του 7ου σεληνιακού μήνα στο κινέζικο ημερολόγιο. Έτσι, η γιορτή αποκαλείται «Η νύχτα των 7» (Qi Xi). Υπάρχει ένας πολύ ενδιαφέρων μύθος σχετικά με τον εορτασμό αυτόν στην Κίνα: Κάποτε ζούσε ένα ορφανό αγόρι, ο Niu Lang. Το μόνο που είχε στη διάθεσή του ήταν ένα βόδι, κι έτσι δούλευε κάθε μέρα στα χωράφια. Λέγεται πως το βόδι ήταν κάποτε ένας αθάνατος, που είχε σταλθεί από τον Παράδεισο στη Γη ως τιμωρία για πολλαπλά λάθη. Το βόδι που συμπαθούσε πολύ το αγόρι τού είπε μια μέρα: «Είσαι καλός άνθρωπος. Αν θέλεις να παντρευτείς πήγαινε στο ποτάμι και η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί!». Όταν το αγόρι πήγε στο ποτάμι, είδε τις 7 κόρες του Αυτοκράτορα που είχαν έρθει από τον Παράδεισο για να πλυθούν. Καθώς αιχμαλωτίστηκε από την ομορφιά της μικρότερης κόρης Zhi Nu, έκλεψε τα μαγικά της ρούχα, χωρίς τα οποία δεν μπορούσε να επιστρέψει στον ουρανό. Της είπε πως θα της τα έδινε πίσω μόνο αν τον παντρευόταν, πράγμα το οποίο έγινε. Έζησαν ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια και απέκτησαν 2 παιδιά. Ο Αυτοκράτορας, όμως, άρχισε να επιθυμεί την κόρη του κι έστειλε τη γυναίκα του για να τη φέρει πίσω, πράγμα που κατάφερε. Ο αγελαδοβοσκός, τότε, καβάλησε το βόδι και κρατώντας τα δυο παιδιά του έτρεξε στον ουρανό να βρει την αγαπημένη του. Η μητέρα της, για να τους κρατήσει χώρια, έβαλε ένα Γαλαξία μεταξύ τους, μετατρέποντάς τους σε μακρινά αστέρια. Η κόρη είναι σήμερα το αστέρι Weaving Maid Star, ενώ το αγόρι το Cowherd Star. Τους επιτρέπεται να βλέπονται μόνο μια φορά το χρόνο, όποτε οι κισσοί φτιάχνουν μια μεγάλη γέφυρα που ενώνει τα δυο αστέρια. Είναι η 7η μέρα του 7ου σεληνιακού μήνα. Έθιμα Στην Κίνα, υπάρχει συγκεκριμένο τελετουργικό με πολλά χρώματα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου (Qi Qiao Jie). Τα ζευγάρια κατευθείνονται προς το Ναό της Προξενήτρας και προσεύχονται για την αγάπη τους και σ’ ένα μελλοντικό γάμο. Εκεί πηγαίνουν και οι ανύπαντροι ζητώντας να σταθούν τυχεροί στον τομέα του έρωτα. Ο εορτασμός ονομάζεται, επίσης, «Εορτή της Κόρης». Όλα τα κορίτσια μαθαίνουν κάποια χειροτεχνίς, όπως η ύφανση. Τη νύχτα εκείνης της μέρας προσφέρουν υφαντά προς τιμήν του αστεριού της 7ης κόρης ζητώντας να γίνουν πιο έξυπνες. Ύστερα, όταν το αστέρι φέγγει ψηλά στον ουρανό, βάζουν στην επιφάνεια της θάλασσας μια βελόνα. Αν αυτή δεν βουλιάξει, σημαίνει πως είναι ώριμες και εκλεκτές για γάμο και μπορούν να ζητήσουν όποιον θέλουν. Σε κάποιες επαρχίες, οι άνθρωποι διακοσμούν το κέρατο του βοδιού με λουλούδια εκείνη τη μέρα ελπίζοντας πως αυτό θα τους σώσει από οποιαδήποτε καταστροφή. Οι ρομαντικοί μαζεύονται σε διάφορα σημεία και κοιτούν τα δυο αστέρια μέχρι τις πρωινές ώρες.  
ΔΑΝΙΑ Ένας ιδιαίτερα ρομαντικό προορισμός για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί η Δανία. Συναυλίες διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, ενώ αμέτρητα ζευγάρια κατευθύνονται προς γνωστά μνημεία, όπως Little Mermaid, Den Lille Havfure στην Κοπεγχάγη και στο διάσημο κήπο - λούνα Παρκ Tivoli. Οι «κάρτες των αγαπητικών» είναι η πιο δημοφιλής και ρομαντική συνήθεια στη Δανία. Αρχικά, αυτές οι κάρτες είχαν διαφανή μορφή και, όταν έπεφτε πάνω της φως, φαινόταν ένας εραστής που έδεινε ένα δώρο στην αγαπημένη του. Σήμερα, οι κάρτες έχουν διάφορες μορφές, και προτιμώνται συνήθως οι μουσικές. Το έθιμο του «Λευκού Λουλουδιού» γιορτάζεται με απέραντη αγάπη και φροντίδα. Εκατομμύρια λουλούδια «γάλανθος ο χιονώδης» στέλνονται σε φίλους και συντρόφους. Η παράδοση του Gaekkebrev έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι γράφουν ρομαντικά, αλλά και αστεία γράμματα και ποιήματα, γνωστά ως 'gaekkebrev'. Στο τέλος του γράμματος δεν υπάρχει όνομα, αλλά ο νέος υπογράφει με μια κουκκίδα. Έπειτα, η κοπέλα που λαμβάνει την κάρτα πρέπει να μαντέψει τον αποστολέα. Αν πει το σωστό όνομα τής παραχωρείται εκείνη τη χρονιά ένα «Πασχαλινό Αυγό».  
ΣΚΟΤΙΑ Στη Σκοτία, τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου την τιμητική τους έχουν οι εκατομμύρια κάρτες εκδήλωσης αγάπης που στέλνονται, γνωστές ως «Βαλεντίνες». Το παράξενο, όμως, είναι πως πάντα στέλνονται ανώνυμα, κι έτσι, όταν έρχεται η μέρα αναμένουν όλοι με αγωνία από τα ξημερώματα τον ταχυδρόμο. Ακόμα και στα σχολεία η μέρα αφιερώνεται σε σχεδιασμό καρτών και σύνθεση ρομαντικών ποιημάτων. Ένα, επίσης, σημαντικό έθιμο είναι η αναζήτηση για «ταίρι». Σύμφωνα μ’ αυτό, ο πρώτος νέος που θα συναντήσει στο δρόμο της μια κοπέλα, θα είναι ο συνοδός της για την υπόλοιπη μέρα. Εναλλακτικά, άντρες σ’ ένα πάρτι πρέπει να διαλέξουν ένα χαρτί από ένα καπέλο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ονόματα των γυναικών που παρευρίσκονται εκεί.  
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Η Νότια Αφρική αποτελεί έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στη χώρα και γιορτάζουν την αγάπη τους ξαπλωμένοι σε πανέμορφες παραλίες. Σε πολλές περιοχές, επίσης, οι ντόπιοι (συνήθως οι γυναίκες) αναβιώνουν την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή Lupercalia. Τα μαγαζιά και οι αγορές εκείνες τις μέρες είναι γεμάτα με λουλούδια και σύμβολα αγάπης, όλα συνδυασμένα με το παραδοσιακό αφρικάνικο στυλ. Χοροί και μεγάλα φεστιβάλ διοργανώνονται σε όλη τη χώρα και ντόπιοι και τουρίστες χορεύουν μέχρι το πρωί σε club. Ανεξαρτήτως ηλικίας όλοι υμνούν την αγάπη. Οι πιο τολμηροί οργανώνουν επισκέψεις στη ζούγκλα με την ομοιογένειά τους. Το rafting και η αναρρίχηση στα εξωτικά νησιά του Cape Town και Γιοχάνεσμπουργκ είναι ευρέως διαδεδομένα. Αλλά αν βρεθείτε στην Νότια Αφρική 14 Φεβρουαρίου, προτιμήστε το φεστιβάλ του παραδοσιακού παραθαλάσσιου χωριού Hermanus.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: