Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

H μείωση του κατώτατου μισθού

 Mr. Yellow

H μείωση του κατώτατου μισθού θα φέρει δραματικές αλλαγές στα εργασιακά. Επιδόματα, συντάξεις και ασφαλιστικό επηρρεάζονται, σύμφωνα με το κατώτατο μισθό, που αποτελεί σημείο αναφοράς.
Ενώ διατηρείται ο 13ος και 14ος μισθός, η κατάργηση της μετενέργειας στην αγορά θα οδηγήσει σε ατομικές συμβάσεις αλλά και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επιπλέον οι αποδοχές θα μειωθούν περισσότερο αν ισχύσει η γενικευμένη εφαρμογή του νόμου. Οι εργαζόμενοι θα χάνουν 3 μισθούς ετησίως σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, αυτό θα φτάσει στα 369 ευρώ μετά από μείωση κατά 20% ενώ και οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν, και θα δημιουργηθεί ένα νέο και πιο σκληρό ασφαλιστικό σύστημα.
Με το ισχύον εργατικό δίκαιο, οι όροι των συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειάς τους, παραμένουν ενεργοί για ένα ακόμη εξάμηνο, ενώ η επόμενη σύμβαση, είτε είναι συλλογική είτε ατομική, δεν θα μπορούσε να επιβάλλει δυσμενέστερους όρους από την προηγούμενη σύμβαση, είτε οικονομικά είτε θεσμικά.
Με την κατάργηση της μετενέργειας όμως ή την αλλαγή της σε τρεις μήνες, η προστασία αυτή αίρεται και ο μισθωτός επιστρέφει στην ατομική διαπραγμάτευση και στην ατομική σύμβαση χωρίς την προικοδότηση των όσων είχε κατοχυρώσει μέσω της τελευταίας συλλογικής του σύμβασης, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλίδα. Ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από «μηδενική» βάση και με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό υπό την απειλή της απόλυσης.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: