Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Mr. Yellow

Κωστής Παλαμάς

Ύμνος των Αιώνων

Mητέρα μας πολύπαθη, ω αθάνατη,
δεν είναι μόνο σου στολίδι οι Παρθενώνες·
του συντριμμού σου τα σπαθιά στα κάμανε
φυλαχτά και στεφάνια σου οι αιώνες.
Kαι οι πέτρες που τις έστησε στο χώμα σου
το νικηφόρο χέρι του Pωμαίου,
κ' η σταυροθόλωτη εκκλησιά από το Bυζάντιο,
στον τόπο του πολύστυλου ναού του αρχαίου,
Kι αυτό το κάστρο που μουγγρίζει μέσα του
της Bενετιάς ακόμη το λιοντάρι,
κι ο μιναρές που στέκει, της ολόμαυρης
και της πικρότατης σκλαβιάς απομεινάρι,
Kαι του Σλάβου το διάβα αντιλαλούμενο
στ' όνομα που μας έρχεται στο στόμα
-με το γάλα της μάννας που βυζάξαμε-
σαν ξένη ανθοβολιά στο ντόπιο χώμα,
Όλα ένα νύφης φόρεμα σου υφαίνουνε,
σου πρέπουνε, ω βασίλισσα, σα στέμμα,
στην ομορφάδα σου ομορφιά απιθώσανε
κ' είναι σα σπλάχνα απ' το δικό σου το αίμα.
Ω τίμια φυλαχτά, στολίδια αταίριαστα,
ω διαβατάρικα, από σας πλάθετ' αιώνια,
κόσμος από παλιά κοσμοσυντρίμματα,
η νέα τρανή Πατρίδα η παναρμόνια!



1.Κρήτη

krit 2009 589
 Η Κρήτη είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό Μυθολογίας, Ιστορίας, περήφανων κατοίκων, βουνών, φαραγγιών και ακτογραμμών. Τα κομμάτια αυτά σχηματίζουν τη μοναδική και μαγική εικόνα του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού.


Παραλίες
Μουσεία της Κρήτης
Μινωικά Αξιοθέατα
Αρχαιοελληνικά Αξιοθέατα
Ρωμαικά Αξιοθέατα
Ενετικά Αξιοθέατα
Βυζαντινά Αξιοθέατα
Ισλαμικά Αξιοθέατα
Νεώτερα Αξιοθέατα
Ιστορικές Περιοχές της Κρήτης
Φυσικά Αξιοθέατα στην Κρήτη
Σημεία στην Κρήτη με Όμορφη Θέα
Αξιοθέατα Πόλεων 
  Το νησί της Κρήτης, με  τα φυσικά αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα είναι ένα συναρπαστικός  ταξιδιωτικός προορισμός. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 8.336 τ.μ. , 1.100 χμ ακτής και περίπου 600.000 κατοίκους. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Η απόσταση μεταξύ της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και τη γονιμότητα της γης, έκαναν το νησί ανεξάρτητο για πολλούς αιώνες. Με την πάροδο του χρόνου,η Κρήτη ανέπτύξε τη δική της κουλτούρα, με την ξεχωριστή ιδιωματική γλώσσα και τις παραδόσεις. 
 Το τοπίο αλλάζει συνεχώς. Αλλού τραχύ και γυμνό, αλλού δασωμένο και ήπιο. Χωριά πνιγμένα στο πράσινο, ελαιώνες, πορτοκαλιές, αμπέλια και κηπευτικά. Πέτρινα μιτάτα,  μοναστήρια και χωριά ξεχασμένα σε απόκρημνες πλαγιές , ενετικά κάστρα και μικρά ξωκλήσια. Βράχια πολλές φορές απάτητα, αλλά και πολλές ατέλειωτες αμμώδεις ή "βοτσαλωτές" παραλίες!

2.Ρόδος
 
 Η καρδιά της Ρόδου χτυπάει στη μοναδική μεσαιωνική πόλη. Μέσα στα τείχη της θα ζήσετε τις πιο όμορφες μέρες και νύχτες σας στο νησί. Χιλιάδες επισκέπτες περνούν καθημερινά τις πύλες της για ατέλειωτες βόλτες στα σοκάκια, χάζι στο πολύχρωμο «παζάρι» της Σωκράτους, επίσκεψη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στα μουσεία, ψαροφαγία επιπέδου σε εστιατόρια με ιστορία και μπαρότσαρκες μέχρι τελικής πτώσεως στη Μιλτιάδου. Το βράδυ όλα σχεδόν τα σοκάκια γεμίζουν με τραπεζάκια και σκαμπό όπου βλέπεις όλες τις φυλές της γης να διασκεδάζουν στα μπαράκια με κάθε είδους μουσική ελληνική, latin, jazz, house και να γίνονται όλοι μια παρέα. Κι όσοι θέλουν να απολαύσουν την ομορφότερη ανατολή γραμμή για την παραλία του Ενυδρείου.

Ξεκινώντας από την πόλη πρώτος σταθμός από την ανατολική πλευρά η Καλλιθέα με τα θαυμάσια ιαματικά λουτρά, τα Ιταλικά κτίρια ανακαινίστηκαν με σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον και η θέα είναι καταπληκτική.
Ακολουθεί μια επίσκεψη στον Αρχάγγελο, ένα γραφικό χωριό με φιλόξενους κατοίκους. Ένα ουζάκι στην πλατεία του χωριού θα σας ξεκουράσει και θα εντυπωσιαστείτε από το Αρχαγγελίτικο γλωσσικό ιδίωμα που θυμίζει Κύπρο.
Το Χαράκι είναι μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία ανάμεσα Αρχάγγελο και Λίνδο. Εκεί θα βρείτε φρέσκα ψάρια στα ουζερί δίπλα στο κύμα.
Και φτάνουμε στην Λίνδο. Το φημισμένο χωριό με την περίφημη Ακρόπολη και τα ερείπια του ναού της Λινδίας Αθηνάς. Βόλτες στα γραφικά στενά με τα κάθε λογής μαγαζιά και μετά μπάνιο στην πολυσύχναστη παραλία της. Το ταξί της Λίνδου – τα γαϊδουράκια – μπορούν να σας πάνε πιο μακρινές βόλτες. Πανέμορφο το λαογραφικό μουσείο όπου μπορείτε να δείτε τα κεραμεικά αλλά και τα κεντήματα του τόπου. Δίπλα στους Πεύκους θα βρείτε ωραία εστιατόρια αλλά και εκεί μια βουτιά στην υπέροχη παραλία θα σας ευχαριστήσει.
Στην Δυτική πλευρά η κοιλάδα των Πεταλούδων, 25 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μια μικρή κοιλάδα γεμάτη δέντρα – πλατάνια, πεύκα – ρυάκια να τρέχουν γάργαρο νερό και χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες που ή ξεκουράζονται στους κορμούς των δέντρων ή πετάνε όλες μαζί σε μια πανδαισία χρωμάτων που κάνει τον επισκέπτη να νομίζει ότι βρίσκεται στον παράδεισο. Γεφυράκια και μικρά μονοπάτια διευκολύνουν την περιήγηση. Υπάρχει ακόμα μουσείο, αναψυκτήριο, εστιατόριο.
Αξίζει να επισκεφτείτε και την Αρχαία Κάμειρο, όπου θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από τους ναούς, την αγορά και την ακρόπολη της αρχαίας πόλης
Στο νοτιότερο άκρο του νησιού το Πρασονήσι, εκεί όπου το χειμώνα οι θάλασσες σμίγουν καλύπτοντας την στεριά και το καλοκαίρι τα νερά τραβιούνται σχηματίζοντας δυο υπέροχες παραλίες. Οι windsyrfers το θεωρούν παράδεισο για το άθλημα τους. Υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια με παραδοσιακούς μεζέδες.

3.Σάμος

 Η Σάμος βρίσκεται κοντά στις μικρασιατικές ακτές, από τις οποίες τη χωρίζει το στενό της Σάμου (ο «επταστάδιος πορθμός» των αρχαίων Ελλήνων) που έχει πλάτος περίπου 2 χιλιόμετρα.

Η Σάμος διαθέτει πολλά αξιοθέατα για τον επισκέπτη της, αυτό οφείλεται τόσο στην μεγάλη ιστορία της όσο και  στης φυσικές ομορφιές της. 
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σάμου είναι:
 Ηραίον
Στο Ηραίο, το μεγάλο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της «Ιμβρασίας Ήρας».
 Ευπαλίνειο Όρυγμα
Θαύμα τεχνικής του 6ου αι. π.Χ., που ύδρευε την Αρχαία πόλη.
 Αρχαιολογικό Μουσείο
Ξεχωρίζουν ο γιγάντιος Κούρος ύψους 5,5 μ. και το γλυπτό σύνολο του Σαμίου Γενέλεου (6ος αι. π.Χ.), αφιερωμένο στη Θεά Ήρα.
 Πυθαγόρειο
Το Πυθαγόρειο, μοναδικό πολιτισμικό στολίδι του Αιγαίου, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO , ως «Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς».
 Μουσείο Παλαιοντολογίας
Οστά προϊστορικών σπονδυλωτών ζώων, αρθρώσεις Σαμοθηρίων, γαλακτικά δόντια και οστά μαστόδοντα. Το πιο πολύτιμο εύρημα ο πετρωμένος εγκέφαλος Ιππαρίου 13 εκατ. ετών.
 Κοκκάρι
Παραθαλάσσιος οικισμός κτισμένος σε μια προνομιακή τοποθεσία, καθώς συνδυάζει τη καταπράσινη ύπαιθρο με τις χρυσαφένιες αμμουδιές.
 Καταρράκτης
 Σπήλαιο Πυθαγόρα
 Μονή Τιμίου Σταυρού
 Μονή Ζωοδόχου Πηγής


4.Κάλυμνος
 
 Η Κάλυμνος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στην Κω, τη Λέρο και τη Μικρά Ασία. Αποτελεί το τέταρτο σε έκταση και το τρίτο σε πληθυσμό νησί του νομού Δωδεκανήσου. Η επιφάνειά της είναι 109,67 τ. χλμ., ενώ το μήκος των ακτών φτάνει τα 96 χλμ. Πρόκειται για κατ' εξοχήν ναυτικό νησί, η ιστορία, ο πολιτισμός και η λαϊκή παράδοση του οποίου σχετίζονται άμεσα με τη θάλασσα. Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν Καλύδνα.
 Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου όταν κάποιος μιλάει για την Κάλυμνο είναι τα σφουγγάρια. Το νησί της Κάλυμνος είναι γνωστό για την σπογγαλιεία εδω και 500 χρόνια περίπου, και φυσικά το πρώτο σουβενίρ που θα αγοράσετε στην Κάλυμνο είναι το σφουγγάρι . Κάθε άνοιξη, οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες εγκαταλείπουν το νησί μετά τις γιορτές, και μετά από πέντε μήνες επιστρέφουν με μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις. Τα σφουγγάρια τα βγάζουν κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Το ίδιο το νησί της Καλύμνου είναι ένα δημοφιλές θέρετρο, και παρόλο που το νησί έχει παραλίες κυρίως από βότσαλο , οι επισκέπτες επιστρέφουν σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, το νησί έχει καλή τουριστική υποδομή σε ένα όμορφο περιβάλλον από βουνά, κόλπους και μικρές κοιλάδες.
Αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία,  που  μπορείτε  να  επισκεφθείτε  στην  Κάλυμνο  είναι:
 Άγιος  Σάββας
 Κάστρο της  Χρυσοχεριάς
 Κάστρο της  Χώρας
 Ταξιάρχης  στο  Βαθύ
 Αρχαίος  Ναός  του  Απόλλωνα
 Άγιος  Ιωάννης  Μελιτσάχα

5.Κέα

 Μια φορά κι έναν καιρό, στη Κέα ζούσαν νύμφες μέσα στα δάση και κοντά στις πηγές, γιατί εκείνα τα χρόνια η Υδρούσα (όπως ονομαζόταν) είχε υγρό κλίμα, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά που αγαπούσαν οι νύμφες. Μια μέρα, εμφανίστηκε ένα λιοντάρι και άρχισε να τις κυνηγάει. Οι νύμφες έφυγαν και τότε το λαμπρότερο αστέρι του ουράνιου θόλου, ο Σείριος, κατάκαιε με τις φοβερές ακτίνες του τη γη της Υδρούσας. Αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το νησί, μαστιζόταν από την ξηρασία και οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου από τη Θεσσαλία, που ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος επικεφαλής των Αρκάδων ήρθε στην Κέα και πρόσφερε θυσίες προς τιμή του Ικμαίου Διός, θεού της βροχής. Οι Θεοί εξευμενίστηκαν, και η ξηρασία άρχισε να μειώνεται. Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι (μελτέμια), επί 40 μέρες την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος. Ο Αρισταίος, εγκαταστάθηκε στην Υδρούσα. Δίδαξε στους κατοίκους την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και έθεσε τις βάσεις των θρησκευτικών δοξασιών. Στην Υδρούσα, ήρθε ο ήρωας Κέως, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης. Από τον Κέως που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατέλαβαν το νησί φαίνεται να πήρε το όνομα της η Κέα.
 Μπορεί η Κέα να είναι μικρό νησί αλλά τα αξιοθέατα της είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της.
  Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Ο χώρος είναι πολύ ευχάριστος και η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με λιτά αλλά σύγχρονα μέσα.
Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Επίσης επισκεφτείτε τη γκαλερί με τους πίνακες του Dellapizza, αξιόλογου καλλιτέχνη με σημαντική κοινωνική προσφορά στο νησί. Μέσα σε κάποιο σοκάκι θα δείτε ακόμα έργα του Αλέκου Φασιανού.
Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.
Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα. Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας.
Στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η ιστορία του είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα καθώς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού.
Μετά το Βουρκάρι, απέναντι από το μικρό λιμάνι βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Οι ανασκαφές στο χώρο από το 1960 μαρτυρούν εποχές μεγάλης άνθησης που διακόπηκε από ένα μεγάλο σεισμό. Από το σημείο αυτό βλέπετε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831). Είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.

Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Η πόλη αυτή ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα τέσσερα κέντρα του νησιού. Ήταν αυτόνομη, με δικό της νόμισμα ενώ μέχρι και σήμερα σώζονται τμήματα των οχυρωματικών της έργων. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει αρχαίους ναούς και τμήματα από άλλα οικοδομήματα. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα ή περπατώντας, μέσω των αρχαίων μονοπατιών.
Στο δρόμο Ιουλίδας – Ποισσών στέκει ακόμα μισογκρεμισμένος ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για έναν οχυρωματικό πύργο με ύψος 20 μέτρων περίπου, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Η θέση του ήταν πολυσήμαντη γιατί βρισκόταν πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: